grizzly medve pixaEz trend, vagy csak véletlen? Grizzly és fekete medve öt embert ölt meg Észak-Amerikában az elmúlt öt hónapban. Ez aggodalomra ad okot?

Július 6-án a Montana állambeli Ovandóban egy kerékpáros túrázó hármas arra ébredt, hogy egy grizzly szipog a sátraik körül, valószínűleg az ott tárolt ételek vonzották oda. A medve távozása után a kirándulók elrakták a készleteiket, és visszaaludtak. Kicsivel több, mint egy óra múlva ketten arra ébredtek, hogy a medve megtámadta társukat. Sikerült elűzniük az állatot, amelyet a vadőrök illetékesei később megöltek, de az áldozat, egy 65 éves kaliforniai ápolónő belehalt sérüléseibe. Az eset az idei ötödik haláleset volt az észak-amerikai fekete- és grizzly-medve támadások miatt, ami látszólag emelkedést mutat az elmúlt évekhez képest. Tavaly a fekete és a grizzly-medvék együtt négy embert öltek meg Alaszkában és Kanadában, 2019 -ben pedig csak 2 halálos medvetámadás történt. 2000 és 2015 között a grizzly medvék összesen két tucat embert öltek meg Észak-Amerikában - derül ki a nature.com-on megjelent jelentésből. Így, ha öt hónap van hátra az évből, 2021 a medvetámadások egyik leghalálosabb évévé válik.

Ez véletlen, vagy tendencia?
Összességében rendkívül ritkák a medvék támadásának halálos áldozatai - sokkal valószínűbb, hogy megöl egy méhcsípés. De ezt, lehet, hogy nem tudják csak a címsorok elolvasásából – mondja Frank van Manen, a felügyelő kutató vadbiológus az Interagency Grizzly Bear Study Team -től. „A medvetámadások mindig nagy érdeklődést váltanak ki, és a médiában megjelenő hírek egy trend benyomását kelthetik” - mondta Frank van Manen. Van Manen azt mondja, hogy négy halálos grizzly-támadású év nem példa nélküli Észak-Amerikában, és csapatának nincs semmilyen bizonyítéka arra, hogy a medvék egyre agresszívabbak lennének. "Természetesen az ilyen véletlen eseményeket a statisztikai számok „vezérlik”: Azokon a területeken, ahol a medvepopuláció egyre növekszik, és a szabadidős látogatások számának növekedésével párhuzamosan növekszik annak az esélye, hogy a medvével találkoznak, ami fizikai támadással végződhet, bármennyire kicsi is az esély erre." - mondta van Manen. Csapata szerint a Covid-19 járvány következtében a szabadtéri rekreációban bekövetkezett robbanás szerepet játszhat a fokozott ember-medve találkozásokban. A természetes ösvényeket és a vadregényes területeket egyre több ember látogatja, így a medvékkel való találkozások néha emberi sérüléseket vagy akár halált is okozhatnak. De az idei számok még mindig túl kicsik ahhoz, hogy ezt bármi másnak tekintsék, mint becsléseknek.

„A Nagy -Yellowstone -i ökoszisztémában például 18 halálos támadás történt 1892 óta
Példaként arra, hogy ezek az események mennyire kiszámíthatatlanok, 1986-ban haláleset történt, majd 25 éves időszak következett halálos események nélkül, majd több év több incidenssel ”- mondta van Manen. Van Manen szerint az ember-medve konfliktusok, beleértve az anyagi károkat, az emberi élelem keresését, az állatállomány lerontását, és igen, a támadásokat, egyre nagyobb területeken okozzák a medvék. A Greater Yellowstone -i ökoszisztémában, amely a kutatás középpontjában áll, a grizzly medve megháromszorozta az állományát az elmúlt 40 évben, és az emberi felhasználási területek és a grizzly területe közötti átfedés egyre szélesebb lett. Ez fokozott kölcsönhatásokhoz vezetett az emberek és a medvék között, és bizonyos esetekben ezek a találkozások erőszakhoz vezetnek. Van Manen szerint azonban az idei támadások miatt nem kell a vészharangot megkongatni. "Fontos felismerni, hogy a medvék a találkozások túlnyomó többségében kerülik a konfrontációt, és incidens nélkül távoznak, ami természetesen nem jelent hírt" - mondja. „A fizikai támadások rendkívül ritka események, amelyek általában kiszámíthatatlanok, és nagymértékben változnak az időben és a földrajzi helyzetben. Még korai megmondani, hogy ez az év egyedülálló lesz-e ebből a szempontból. ” Trend vagy sem, mindig jó ötlet a medve biztonságának felmérése, mielőtt újrakezdenék a vidéket grizzlyvel benépesíteni. „Amikor medvék országában (grizzly és/vagy fekete medvék) járunk, fontos, hogy éberen figyeljünk arra, hogy a közelmúltban ilyen események történtek-e egy adott területen, vagy sem, és készüljünk fel a medvével való találkozásra” - mondta van Manen.

"Régiónk földgazdálkodási és vadgazdálkodási ügynökségei kiváló információkat nyújtanak a rekreációs turistáknak a webhelyeiken, látogatói létesítményeiken és nyomvonalakon keresztül." A Medve-kutatás és -kezelés Nemzetközi Szövetsége tájékoztató videók sorozatát ajánlja a medvék országában való biztonságos tartózkodásról.

Forrás: Outonline