őzbakvadászat gyenge idényNagy volt a bírálók csalódása: ránézésre többel mutattak az agancsok, mint a mérlegeléskor Véget ért az őzbak vadászszezonja. Évekre visszamenőleg nem volt ilyen gyenge idény. Az enyhe tél után mindenki arra számított, hogy ha nem is rekord, de nagyon jó őzbak-vadászidény lesz az idei. Ezzel szemben mennyiségben, de főként minőségben elmaradtak a trófeák a várttól,
- Csalódást okozott a trófeák minősége - összegezte a bakszezont Hollósi László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi igazgatóhelyettese. - Nemhogy gyengébb minőségről beszélhetünk, hanem átlagon aluliról. Ránézésre sokkal többet mutattak az agancsok, mint mérlegeléskor. Könnyűek, súlytalanok voltak a trófeák. Jellemzően az összkilövésnek a két, négy százaléka szokott érmes lenni. Az idén ez mindössze egy százalék. Aranyérmes bakkal a trófeabírálók nem találkoztak. Bár még az utolsó napokban lőtt trófeák nem kerültek a bírálók elé. Úgyhogy némiképp változhat a kép, de túl vérmes reményeink nincsenek.

A megye egyik legjobb őzes területe a kutasi Kossuth Vadásztársaságé. Tíz és fél ezer hektáron gazdálkodnak, igazi nagyvadas terület, sok az őz, a gímszarvas és a vaddisznó, illetve megjelent a dám is. Talián Attila, a vadásztársaság elnöke szerint közepes bakszezont zártak.  
- Az elmúlt öt év statisztikái, kilövési eredményei azt mutatják, hogy jól sáfárkodunk a területünkön élő vaddal - mondta Talián Attila. - Megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt, illetve sót viszünk ki az etetőkbe. A tagság nem lőhet bakot, évente 35-40 darabot kül- és belföldi vendégvadászokkal lövetünk meg. Az idén április végére már akkora volt a vetés, olyan nagy a takarás, hogy nem látszott ki belőle a bak. Igazán öreg bakokat csak az üzekedés idején, aratás után láttunk. A területünkön az idén a legnagyobb őztrófea 480 grammos volt. Három évvel ezelőtt zsákmányoltak 560 grammosat is. Az őz hátizsákos vad, és ezért a legveszélyeztetettebb. Könnyen belefér egy hátizsákba, szinte észrevétlenül el lehet vinni. A rapsicok ki is használják ezt a tulajdonságát. Megjelent és egyre több a területünkön az aranysakál. A gidákat, gyenge sutákat lerántja, elpusztítja, megeszi. Emiatt is csökken az őzállomány. Az őzvadászatból mintegy három és fél, négymillió forint az árbevételünk, de vadkárra 13 millió forint körüli összeget fogunk kifizetni.

Forrás: Somogyi Hírlap