sikeres vadászati évadSikeres évadot tudhat maga mögött az Olajbányász Vadásztársaság, szeptemberben 17 gímszarvas került puskavégre. A trófeákat a napokban mutatták be egy házi Hubertus- ünnep keretében. A lovászi társaság megadta a módját az ünneplésnek, a kikészített trófeákat félkörben, szépen faragott alátéteken állították ki, az agancsokat két oldalról egy-egy máglya világította meg.
- Most első ízben rendeztünk trófeabemutatót, amit szeretnénk hagyománnyá nemesíteni - foglalta össze röviden Náday Gyula, a társaság elnöke. - Ezzel nemcsak a nálunk vendégeskedő vadászokat tiszteljük meg, de a szakmai és laikus érdeklődők számára is lehetőséget teremtünk arra, hogy megtekintsék a területünkön kilőtt vadak trófeáit. Az idei évben nem lehet okunk a panaszra, szeptember hónapban 17 szarvasbikát sikerült kilőni, ebből egy bizonyult arany-, kettő ezüst-, hat pedig bronzérmesnek.

Az aranyérmes szarvasbikát egy Debreceni vendégvadász, Gaál László ejtette Lenti közelében. A bika agancsa pár deka híján tíz kilogrammot nyomott, a bírálaton pedig 212,17 pontot kapott.
- Harmadik éve járok Zalába vadászni - mondta Gaál László. - Minden évben sikerrel jártam, az első alkalommal még csak egy öt kiló körüli agancsú bikát lőttem, tavaly már egy ezüstérmes trófeával gazdagítottam a gyűjteményemet, ezúttal pedig egy szép aranyérmes bika akadt puskavégre.

Az elejtés körülményeiről a lovászi társaság tagja, a debreceni vadászt kísérő Wágner István számolt be. Mint mondotta, viszonylag nehezen indult a szezon, mert a nagy meleg miatt a bikák keveset mozogtak.
- Mindössze 10-15 perccel azelőtt láttuk meg ezt a bikát, hogy visszajöttünk volna a terepről - mondta a lovászi társaság vadásza. - Nem ez volt az egyetlen szarvas, egy mélyebb hangot is hallottunk, de aztán mégis e mellett döntött a debreceni vendégvadász. Azt hiszem, nem bánta meg.

- Munkatársaim ajánlották a lovászi társaságot - folytatta Gaál László. - Debrecen környékén csak őz és vaddisznó van, szarvasra arrafelé egyáltalán nem lehet vadászni. Afrikába szerettem volna menni, de aztán a barátaim meggyőztek. Mára teljesen beleszerettem Zala megyébe.
A Debrecenből érkezett vadásszal folytatott beszélgetéshez néhány osztrák vendég is csatlakozik, ők szintén azt mondják, ha értékes trófeájú bikát akarnak elejteni, úgy Magyarországon csak Zala megyét érdemes választani. Az itteni erdőség ugyanis kifejezetten jó vérvonalú szarvasokat rejt, de a helyiek legendásan jó hírű vendégszeretete szintén elismerést érdemel. Az első alkalommal megrendezett bemutatót hagyománnyá nemesítik.

Forrás: Zalai Hírlap