trofeaszemle verteserdoAz eseményen részt vevő szakszemélyzetet, meghívott vendégeket Györök Lajos vezérigazgató-helyettes köszöntötte. Őt Kis Balázs vadgazdálkodási főelőadó követte, aki részletes beszámolójában ismertette az idei trófeaszemle eredményeit. Ebből szemezgetünk a cikkben.

Az erdőgazdaság összesen mintegy 28 500 hektár kiterjedésű vadászterületén az idei szarvasbőgésben szabad területen 83 bika került terítékre, illetve egyet sajnálatos módon elhullottan találtunk. A 84 bikából 25 a Dél-Vértesi, 23 a Gerecsei, 27 az Észak-Vértesi és 9 pedig a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területén esett. Ezekből 22 kapott érmet a bírálaton, 12 bronz- és 10 ezüstérmes trófea, ami 26,2%-os arányt mutat.

A legidősebb tízéves, a legfiatalabb hároméves bika volt. A terítéken belüli koreloszlást tekintve 45%-ban fiatal, 42%-ban középkorú és 13%-ban öreg bika került terítékre. A 84 bika átlagos trófeatömege 5,55 kg volt, ami hat százados javulás a tavalyi adathoz képest.

Kis Balázs a mindenre kiterjedő statisztikai adatok után megköszönte mindazon kollégák munkáját, akik közreműködtek közvetlenül a kísérésben vagy a vadászatok adminisztratív feladataiból, a vendéglátás biztosításából vették ki a részüket, illetve a 2021-es trófeaszemle előkészítéséről gondoskodtak.

Zárszó gyanánt emlékeztetett arra, hogy nem lehet mindent centivel, mérleggel, esetleg átlalóval megmérni, táblázatokba foglalni vagy színes diagramokkal ábrázolni. Hiszen a vadászélmény is ilyen, melyeket a vadászvendégek és kísérőik közösen éltek meg ebben az esztendőben is a Vértesben, a Gerecsében vagy a Császári-dombság erdeiben.

Forrás: Vérteserdő Zrt.