ausztralia bozottuz"A helyzet nagyon kritikus és feszült" Rax körzetében " tombol a legnagyobb erdőtűz, amely valaha Ausztriában történt".

A meredek lejtő gondot okoz a katasztrófavédelemnek, de a szél is, ami a következő napokban várható. Hirschwangban, Reichenau an der Rax mezővárosban (Neunkirchen járás) tűzoltók, rendőrök és a fegyveres erők hétfő óta küzdenek "a legnagyobb erdőtűz ellen, amely valaha Ausztriában történt", ahogy Franz Resperger, a tűzoltóság szóvivője elmondta az alsó ausztriai köztelevíziónak. Körülbelül 115 hektár erdő pusztult el – és a tűz tovább tart. A domboldal nehezíti a tűz oltását, melynek oka egyelőre ismeretlen. A csütörtökre előre jelzett erős szél aggasztja a segélyszolgálatokat.

"Ez egy olyan méretű tűz, amit eddig csak a televízióból láthattunk, és most mi is megtapasztaljuk" - mondta Peter Lepkowicz, az erdészet vezetője. Ezért meg kell akadályozni, hogy a lángok a Höllentalban a Schneebergtől a Raxig terjedjenek. Nem lesz azonban könnyű: Az erdő jelenleg nagyon száraz, mert sokáig nem esett az eső.” Ezenkívül: "Ha a szél az előrejelzésnek megfelelően jön, akkor szívóhatás lép fel, mert a völgy szűkül, és ennek következtében megerősödik a szél" - mondta Andreas Januskovecz, Bécs város erdőigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A tűzoltóság műveleti vezetője, Josef Huber hozzátette, hogy éjszaka le lehetett vágni a tűzfolyosókat és kordában tartani a lángokat. „Ez volt a helyes intézkedés, folyamatosan nedvesítettük vízzel a tűzgátlókat.” De az oltás valószínűleg órákig-napokig fog tartani. "Erősek a természeti erők, de rendkívül erősek a segélyszolgálatok erői is" - hangsúlyozta Stephan Pernkopf (ÖVP) alsó-ausztriai kormányzó-helyettes szerdán. A következő órák és napok kulcsfontosságúak az emberek és ingóságaik, valamint az „erdő és víz” védelme szempontjából: „A helyzet nagyon kritikus és feszült, nem kontrollálható.” Egy biztos: "Az időjárás-előrejelzés nem biztató" - mondta Resperger, a tűzoltóság szóvivője. Az elkövetkező öt napban nem lesz eső, de keleties szél fúj, csütörtökön különösen erős lesz.

Hat repülőgép használatban
Jelenleg hat repülőgépet, köztük a rendőrség és a fegyveres erők helikoptereit alkalmazzák víz locsolására a levegőből, és nagy harckocsi tűzoltókat állítanak helyzetbe vízágyúkkal. Az előző naphoz hasonlóan mintegy 300 tűzoltó teljesít szolgálatot. Egy tűzoltó megsérült az oltási munkálatok során, a részben függőleges sziklafalakkal borított területen, amelyről folyamatosan omlanak le a kövek. Kórházba szállították, de az élete nincs veszélyben.

A tűz hétfőn ütött ki a Rax felvonóval szemközti Mittagsteinben, és azóta rendkívül gyorsan terjed: tíz órán belül öt hektárról több mint 100 hektárra terjed. Kedden a Szövetségi Fegyveres Erők két helikoptere és a Belügyminisztérium négy repülőgépe már használatban volt. Délután a fegyveres erők további két helikoptert biztosítottak, amelyek közvetlenül a Heldenplatzról érkeztek. Összesen nyolc helikopter, köztük két Agusta Bell 212 és két Black Hawk volt úton a Rax felett – mondta Michael Bauer, a fegyveres erők szóvivője. A szerda este „viszonylag nyugodt” volt. Időközben több parázs újra égni kezdett, de azokat gyorsan el tudták oltani – mondta Huber üzemeltetési vezető. Dietmar Fahrafellner állami tűzoltóparancsnok és Jürgen Czernohorszky (SPÖ) bécsi városi tanács kedden még a helyszínen tartózkodott, hogy képet kapjanak a helyzetről. A Raxon és Schneebergen található forrásterületek többsége Bécs önkormányzatához tartozik, Bécs város erdészeti igazgatása alatt áll, és ma már szinte teljes egészében vízvédelmi, forrásvédelmi és tájvédelmi területként vannak kijelölve.

Forrás: ForestPress