hittel epiteni a jovotKiss B. Zoltán nem önmagát félti, az elkövetkező generációkért aggódik.

Észszerű vadgazdálkodás és természetvédelem nélkül nem lehet fenntartani az élővilág egyensúlyát – üzente a nagyvilágnak a budapesti Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, valamint a hozzákapcsolódó vásárosnaményi programsorozat.

A beregi városban a Hunor Vadászati Múzeum játszotta az egyik központi szerepet, amit a világkiállítás alkalmából felújítottak és kibővítettek. Mellette számos szakmai program, több tárlat és kulturális műsor várta az érdeklődőket. A vásárosnaményi rendezvények házigazdáját, Kiss B. Zoltánt kértük meg arra, értékelje lapunk számára a rendezvényt.

– Tulajdonképpen nem engem kellene megkérdezni, hanem mindazokat, akik részt vettek valamelyik rendezvényünkön, hiszen én mint főszervező elfogult vagyok a programsorozattal szemben. Megpróbálom azért tárgyilagosan és kritikusan értékelni a háromhetes rendezvénysorozatot – mondta érdeklődésünkre a Hunor Hotel és Étterem tulajdonosa.

– Gyakran halljuk, hogy ma nem élnénk, ha őseink nem vadásztak volna, hiszen az volt a létfenntartás alapja. Nem is igen értem a „zöldeknek” azt a fajta álláspontját, hogyha a multiban vesszük meg vákuumos zacskókba csomagolva a húst, az mennyivel különb, mint amit a természetben a vadgazdálkodásnak köszönhetően ejtünk el az élővilág egyensúlyának megtartásával. Szeretném mindazoknak megköszönni a munkáját, akik részt vettek a tárlat kialakításában, a sok látogatónak pedig azt köszönöm, hogy megtiszteltek bennünket és eljöttek hozzánk.

– Nagyon jó érzés volt látni a határon túli magyar vadászok aktivitását, s öröm volt látni a gyermekek arcán is a rácsodálkozást és az érdeklődést. A vendégkönyvbe beírt gondolatok, az e-mailben kapott mondatok is jóleső érzéssel töltenek el bennünket, szervezőket. Remélem, a rendezvényünk pozitív üzenete eljutott az emberekhez.

– A megnyitóünnepségen a honfoglaló magyarokkal indítottunk, az elengedett fehér galambokkal pedig szimbolikusan szerettük volna a világnak üzenni a béke fontosságát. Tudom, hogy nem ezt a világot éljük, de fontos számomra egy-egy emberi gesztus, hogy a természet közelében hittel próbáljuk építeni a jövőnket. Én nem önmagunkat féltem, hanem a gyermekeinkért, a jövő generációjáért aggódom, hogy vajon milyen világot fognak megélni – folytatta Kiss B. Zoltán.

– A három hét során közel ötvenezer ember látogatott el hozzánk, növelve ezzel is Vásárosnamény idegenforgalmát. A legtöbb vendég megyebeli volt, illetve sokan a határon túlról érkeztek. Kevesen tudják, de a második napon a víz elöntött bennünket, a fal és a padlózat átnedvesedett, mert az akvárium túlfolyója eltömődött. Rugalmasak voltunk: a reggeli kárelhárítás után kinyitottuk a kiállítást, hiszen folyamatosan érkeztek a látogatók, s nem okozhattunk csalódást nekik.

Forrás: SZON