elszemtelenedtek a szarvasokMilliós károkat okoznak az elszemtelenedett szarvasok a Somogy megyei Nagycsepelyen. Az állatok nem félnek az embertõl, és rendszeresen dézsmálják a kiskerteket. A helyi vadásztársaság vezetõje szerint a szavasok megtanulták, hogy a falu környékén biztonságban vannak, mert ott tilos vadászni.

Elszemtelenedtek a szarvasok a Somogy megyei Nagycsepelyen: mit sem törõdnek az ember közelségével, naponta bejárnak a falusi konyhakertekbe és lelegelnek minden ehetõt - írta csütörtökön a Somogyi Hírlap. Megeszik a káposztát, a karalábét, lelegelik az almát a fákról és még a szõlõt is lecsemegézik - sorolta a károkat az egyik helyi férfi, akinek a kertjébe általában 10-15 vad tér be rendszeresen.

A konyhakerti növények mellett a díszcserjék is bánják a vadak vonulását. Elõfordult már olyan eset is, amikor a hazaérkezõ tulajdonos szarvassal találta szembe magát az udvarán, és az is megesett, hogy az állatok a ház melletti terménytárolóból ették ki a kukoricát.

A Sefag Zrt. vadgazdálkodási szakembere a megyei napilapnak arról számolt be, hogy a milliós nagyságrendûre rúgó külterületi vadkárok mellett a társaság sok pénzt kifizet a gazdáknak a kiskertekben okozott károkra is, ami ugyan a legtöbb esetben csak tízezrekben mérhetõ, de a sok kicsibõl végül tetemes összeg halmozódik fel.

Mint mondta, Nagycsepelyt nagyvadakban gazdag erdõ és több halastó övezi. A viszonylagos nyugalom, a táplálék és a víz közelsége vonzó az állatok számára. Megtanulták, hogy a falu környékén biztonságban vannak, hiszen a lakóházak mellett tilos vadászni - tette hozzá a vadgazdálkodási osztály vezetõje.

Forrás: MTI