nagyszarvu juhBiológusok egy csoportja megpróbál megvédeni egy fenyegetett nyájat az ikonikus wyomingi körzetben, de tervükben szerepel olyan rekreációs területek bezárása is, amelyek elvesztésének sokan nem örülnek.

A wyomingi Grand Teton Nemzeti Parkban két faj elterjedési területe van veszélyben: a tetoni nagyszarvú juh és a vidéki síelők. Az őshonos juhok egykor a Teton-hegység völgyeiben teleltek. De az elmúlt néhány évtizedben az élőhelyek elvesztése természetellenesen magasra tolta őket a hegyekbe. Ez az újonnan elfoglalt téli élőhely történetesen a világszínvonalú Teton síterepnek ad otthont, olyannak, amiért az emberek „összepakolják az életüket”, és az ország gazdaságilag legrétegzettebb megyéjébe költöznek.

A kormányzati biológusok új javaslatai szerint a Grand Teton Nemzeti Parkban és a környező állami erdőkben 21 233 hektárt zárnának be a síelők előtt – beleértve a 2833 hektárt, amelyet nagy értékű síterepnek tartottak – a juhállományra gyakorolt ??hatások enyhítése érdekében. (A Jackson Hole Mountain Resort ehhez képest 2500 hektárnyi területet tartalmaz.) A helyi síelők egyetértenek abban, hogy korlátozott hozzáférést kapnak ahhoz a vidékhez, amely a Tetonokat ikonikussá teszi. A vita egy trükkös kérdésen nyugszik: Hogyan lehet egyensúlyt teremteni az emberi kikapcsolódás és a veszélyeztetett fajok védelme között, amikor a kettő már nem tud együtt létezni?

A tetoni juhállomány az 1960-as évek óta csökken, ami olyan emberi okok eredménye, mint a fejlődés, a tanyák bekerítése és az élőhelyek pusztulása. A nyájat azóta 10 000 láb magasra tolták, és körülbelül 80 egyed maradt belőle, ami alig elég a szaporodáshoz. Aly Courtemanch, a wyomingi hal- és vadrészleg vadbiológusa szerint elterjedésük még nagyobb mértékben szűkült ??az elmúlt 20 évben, ahogy a sítúrák technológiája fejlődött, és egyre többen utaztak ide a hátországba. 2008 és 2010 között, amikor a Wyomingi Egyetemen szerzett mesterdiplomát Courtemanch, készített egy tanulmányt, melynek során 28 felnőtt nőstény juhot látott el rádiós nyakörvvel a csordában, majd 760 önkéntes síelő vitt magával GPS-eszközt a terepre, két télen át, hogy lássák, hol fedik egymást a mintáik. „Azt találtuk, hogy a juhok teljesen elkerülték a síelőket, még akkor is, ha ezek a helyek alkalmasak voltak a nagyszarvú juhok élőhelyére” – mondja. Ez életképes területük 30 százalékát tette ki. A vidéki síelés természeténél fogva szétszórt és szabdalt, de a síelők egyenetlen utazási szokásai még akkor is zavarták a nyűgös bárányokat, amikor az emberek csak néha voltak jelen. "A juhok mozgási aránya magasabb volt azokhoz a területekhez képest, ahol nem volt szabadidős tevékenység, ami gondot jelent, ha a saját zsírjából próbál élni, különösen a vemhes nőstények esetében" - mondja Courtemanche. „Ez egy érzelmileg nagyon terhelt téma, de sok beszélgetést látok erről és valamint, hogy mit jelent megértőnek lenni. Erre a párbeszédre van szükségünk.”

A hanyatlás megállítására a Teton Range Bighorn Sheep Working Group – amely a Grand Teton Nemzeti Park, a Wyoming Fish and Game Department és a környező nemzeti erdők biológusaiból áll – az elmúlt két évtizedet azzal töltötte, hogy megvédje az állományt. „Évtizedeken keresztül sokan meg voltak győződve arról, hogy a rekreációs alapú gazdaság fenntartható fejlődési út” – mondja Chip Jenkins, a Grand Teton Nemzeti Park felügyelője. A síelés és a túrázás vitathatatlanul kevésbé károsítja a környezetet, mint az olyan gazdasági hajtóerők, mint a bányászat és az állattenyésztés. „De eljutunk egy olyan hatókörhöz és léptékhez, ahol a nem fogyasztó tevékenységek kezdik éreztetni a hatásukat. Akár a síelő közösség, akár egy védelemmel megbízott ügynökség tagja, nagyon nehéz döntéseket kell meghoznunk.” 2017-ben a munkacsoport elkezdte vizsgálni a birkák védelme érdekében a területi bezárások lehetőségét, és Courtemanche kutatását vette alapul. Tudták, hogy javaslataik vitathatóak lesznek, és hogy a tetoni síközösség szenvedélyes, ezért több mint 40 közösségi találkozót tartottak annak érdekében, hogy olyan lezárásokat dolgozzanak ki, amelyek megvédik a bárányokat és megőrzik a síelési lehetőségeket is. Ezeken a találkozókon a munkacsoport 57 266 hektár nagy értékű hegyvidéki síterepet azonosított a Teton-hegységben, majd lefedte azt a Courtemanch által azonosított 45 278 hektárnyi kiváló birkaélőhellyel. A múlt hónapban a csoport egy sor ajánlást adott ki ezen a folyamaton alapulva, amelyek szerintük díjazott síterep. A 2833 hektárnak csak 5 százalékát zárnák be, ha mindegyiket végrehajtanák. A munkacsoport felhatalmazással rendelkezik a bezárások kezdeményezésére, de ehelyett nyilvános találkozók sorozatát választotta, hogy megpróbáljon konszenzusra jutni a helyiekkel, és megszerezni a támogatást.

Amikor a jelentés októberben nyilvánosságra került, a helyiek hangosan ellenezték, még mindig dühösek voltak amiatt, hogy a bezárások korlátozzák a szabadidős lehetőségeket, amikor a sportág robbanásszerűen terjed, és a vidék egyre zsúfoltabb. Zahan Billimoria helyi hegyi vezető azt mondja, hogy a javaslatok a terület nagy értékű síterepének mintegy 50 százalékát zárnák le, és különösen aggasztja, hogy elveszíti a hozzáférést a forgalmas Avalanche-kanyonhoz és a Jackson-tó melletti távoli vidékekhez.

"Ez egy hatalmas kiterjedésű síterep, és drámai változást okozna a Tetonok használatában" - mondja. Nem akarja bántani a juhokat, de jobban aggódik amiatt, hogy a bezárások hogyan befolyásolnák az emberek azon lehetőségeit, hogy a vadonban járjanak a Tetonokban, ami kulcsfontosságú a környezetvédelem ösztönzésében, különösen azok számára, akik hagyományosan nem fértek hozzá. „Csak az elmúlt két évadban drámai elmozdulást és a közösségek érdeklődésének hatalmas növekedését tapasztaltuk, most pedig leállítják? - mondja. „A természetvédők, akik osztják a természetvédelmi etikát, a vita két ellentétes oldalán találják magukat.” Mások megkérdőjelezték, hogy a munkacsoportnak elég bizonyítéka volt-e annak igazolására, hogy a bezárások valóban érdemben segítenék a juhokat. „Nem hiszem, hogy a birtokában lévő adatok indokolnák a vadon bezárását az emberek elől” – mondta Nick Mestre, az idahói Driggsből származó mérnök egy nyilvános találkozón október 20-án. Jeff Dobronyi helyi hegyi vezető elmondta a Teton Gravity Research-nek: „A hatalmas kiterjedésű terület bezárásával a sok vadregényes, magashegyi síterepen az ide utazók számára ezek az ajánlások nagy terhet rónak a síközönségre, miközben valószínűleg keveset tesznek a mindannyiunk által kedvelt Teton Bighorn hosszú távú virágzásának biztosítására.” Azt mondja, a terv nem foglalkozik a juhállomány fő fenyegetettségével, ami a hozzáférés elvesztése az alacsonyan fekvő területeken, ahol egykor teleltek. „A síközönség úgy érzi, hogy a busz kerekei alá kerültünk, mert ez a legegyszerűbb és a legkényelmesebb lehetőség.” Sarah Dewey, a Grand Teton Nemzeti Park biológusa és a munkacsoport tagja azonban azt állítja, hogy a közvélemény támogatásának mértéke példátlan.

Hasonló többszörös konfliktusok játszódnak le az oregoni kerékpárutakon és a Montanai gyalogos útvonalakon, és azok a folyamatok jóval kevesebb közösségi részvételt tettek lehetővé. Dewey reméli, hogy a lakossággal folytatott párbeszédre irányuló erőfeszítéseik lehetővé teszik, hogy azonosítsák azokat a helyeket, ahol a síelők adhatnak egy keveset, mert a birkáknak nincs beleszólásuk. „Ez egy érzelmileg nagyon terhelt téma, de sok beszélgetést látok az ügyről és arról, hogy mit jelent jónak lenni. Erre a párbeszédre van szükségünk” – mondja. A javasolt bezárásokról szóló október 20-i nyilvános ülésen felcsillant a kompromisszum reménye. A síelők kérdéseket tettek fel a folyamatos ellenőrzéssel kapcsolatban, amely meghatározná, hogy a lezárások működnek-e, valamint a szezonális lezárásokra vonatkozóan, amelyek lehetővé tennék a síelést. Dobronyi megkérdezte, hogy a munkacsoportban a területgazdálkodók mellett szerepelhet-e egy síelő is, Courtemanche szerint ez megvalósítható. Ez egy zűrzavaros folyamat, amelyre nincsenek egyszerű válaszok. És felvetődött néhány sürgető és kényes kérdés a területgazdálkodóknak és a szabadtéri kikapcsolódást kedvelőknek egyaránt, amelyek egyre gyakrabban fognak felmerülni, mivel a vadon élő állatok élőhelye csökken, és az emberek folyamatosan benyomulnak a területükre. De egy dolog világos: ahhoz, hogy eligazodjunk ezekben a bonyolult kérdésekben, és megpróbáljunk kompromisszumokat találni, mindannyiunknak elkötelezettnek kell lennie, és meg kell jelenni a számunkra fontos helyen.

Forrás: Outsideonline