lövöldöznek a fatolvajokHamarosan a parlament elé kerül az új erdőtörvény. Az erdészek ezután maguk is előállíthatnák a falopáson ért bűnözőket - legalábbis ez szerepel az erdőtörvény módosítását célzó javaslatban, amely novemberben kerülhet az Országgyűlés elé. Az erdészeket kényszerintézkedési joggal felruházó tervezet egyszersmind szigorítaná a fatolvajok büntetését. A helyzet jogszabályi rendezése aligha tűr halasztást, ezt jelzi a legutóbbi, kedd esti eset is: a lopáson kapott tolvajok többször rálőttek az erdészekre Budapest egyik külső kerületében. Csak a főváros környéki erdőkben ezer köbméter fát lopnak el évente, tízmillió forintnál is nagyobb kárt okozva ezzel az erdőgazdaságnak.

Az illegális fakitermelés elleni harcot a jövőben egy erdővédelmi szolgálat látná el, legalábbis ez áll az erdőtörvény módosításának tervezetében, amely novemberben kerülhet a parlament elé -tudta meg lapunk. Nagy Dániel, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium természeti erőforrások főosztályának tanácsosa elmondta: az erdészeti hatóság mind a tíz igazgatóságán (amelyeknek illetékessége általában két megyére terjed  ki)  létrehoznák a  szolgálatot, amelynek munkatársait kényszerintézkedési jogosultsággal is felruháznák.
- Ezzel az új erdővédelmi szolgálat nemcsak kényszerítő eszközöket alkalmazhatna, de elő is állíthatná az elfogott ,tolvajokat, vagy visszatarthatná az erdőben az olyan faszállítmányt, amelynek eredetére szállítói nem tudnak magyarázatot adni - magyarázta Nagy Dániel az új erdőtörvény változásait. A jogszabály szigorítaná az erdővédelmi bírság tételeit is. Emellett a Btk.-t megváltoztatnák, mert
jelenleg nem szerepel a paragrafusok között „illegális fakitermelés" vétsége vagy bűntette. E kérdésben zajlanak az egyeztetések az igazságügyi tárcával.

A törvény módosítása azért szükséges, mert a fatolvajok mind nagyobb területen irtják az erdőt; amint azt korábban megírtuk, Sajóládon egy természetvédelem alatt álló teljes erdőt tüntettek el nagyüzemi módszerekkel.  Kedden  a főváros XVIII. kerületében pedig már lőfegyvert is használtak az erdőben járőröző erdészekkel szemben. Az erdőgazdaság munkatársai a műútról vették észre, a szállításra „előkészített" farakást, ezért fordultak be az erdei útra. Ám még ki sem szálltak gépkocsijukból, amikor lövést hallottak az erdő irányából. A két erdész kiszállt az autóból, ekkor dörrent a következő lövés. A megrémült erdészeti dolgozók visszaszálltak a gépkocsiba, és az erdő felé világítottak, eközben lőttek rájuk harmadszor. Az erdészek úgy vélik, flóbert-vagy légfegyverből adhatták le a lövést mert a golyó nem ütötte át autójuk karosszériáját.

A sötét erdőben a kiérkező rendőrök nem akadtak nyomára az elkövetőknek -a XVIII. kerületi rendőrkapitányság súlyos testi sértés kísérlete miatt indított nyomozást az ügyben. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdőgazdaság szóvivője lapunknak kifejtette: a nyomok alapján arra következtetnek, hogy a tolvajok kisteherautóval közlekedhettek, és összesen háromszor fordultak a külterületi erdőben. Egy-egy alkalommal hét köbméter fát vihettek el, ezzel összesen háromszázezer forintos kárt okoztak a gazdaságnak.

- Évente ezer köbméter fa tűnik el a Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésében álló erdőkből, csak a fa értéke tízmillió forint, ehhez jön még a természetkárosítás és ha szükséges, a fa pótlásának költsége - mutatott rá Lomniczi Gergely. A szóvivő hozzátette: a főváros környéki erdőkben sok kis tételből tevődik össze az erdőgazdaság 'lopási kára, ám vidéken sokszor nagyobb részeket is eltüntetnek a bűnözők. - Minden fa mellett nem állhat erdész vagy rendőr, de törekszünk a fokozottabb ellenőrzésre - tért ki a megelőzés fontosságára Lomniczi Gergely, aki elmondta: nem lehet az erdészetet megfélemlíteni, ezért a rendőrséggel közösen a XVIII. kerületben is sűrítik a járőrözést.

Forrás: Magyar Nemzet