orszagfasitasAz Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi ültetési időszaka alatt 19 megyében, összesen 514 településen 14 ezer sorfa elültetésére került sor.

Az országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot hirdetett a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a települések zöldítése és a Vidékfejlesztési Program népszerűsítése. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott program első ütemének sikerét látva az Agrárminisztérium a 2021 ősz-2022 tavaszi időszakra megduplázott keretösszeggel hirdette meg a program második ütemét.

Az országos szintű program lebonyolításában az összes hazai erdőgazdaság közreműködött, így a Vérteserdő Zrt. is, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel. Társaságunk szakemberei 16 településen (Várgesztes, Ácsteszér, Almásfüzitő, Tarján, Bársonyos, Ászár, Kerékteleki, Kömlőd, Dad, Vértestolna, Szákszend, Ete, Csabdi, Bodmér, Szár, Mezőörs) segítették a sorfák ültetését.

A települések a fákat leggyakrabban játszóterek, sportpályák árnyékolására, vagy iskola-, óvodaudvarok szépítésére használták fel. A legtöbb esetben a települések közösségi esemény keretében ültették el a fákat, bevonva ezzel a fiatalokat is, így a program a környezeti nevelési, edukációs hatását is kifejthette. A Településfásítási Program másik célja a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett erdőtelepítési támogatások népszerűsítése volt. Ennek sikerét bizonyítja, hogy országos szinten az elmúlt két évben már több mint 40 ezer hektár új erdő létesítésére adtak be támogatási igényt a gazdák, akik mellett a települések és az önkormányzatok is pályázhatnak.

Az Agrárminisztérium ösztönzi a további pályázatok beadását, ezért a beadási határidőt 2022. december 31-ig meghosszabbították. Legyen részese ennek az országos kezdeményezésnek, éljen a program adta lehetőségekkel! A Vérteserdő Zrt. elkötelezett partnerként támogatja az önkormányzatok, földtulajdonosok és gazdálkodók erdősítési törekvéseit, azokban aktív szerepet vállalva járul hozzá a sikeres megvalósításhoz.

Forrás: ForestPress