tettenérték a fatolvajokatCsütörtök este fatolvajokat értek tetten Taksonyban a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai. A tolvajoknál 2,5 köbméter faanyagot talált a rendőrség. Az eset három nappal azután történt, hogy Budapesten fatolvajok rálőttek a Pilisi Parkerdő egyik erdészére tájékoztatta a ForestPress-t Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője. Motorfűrész zúgására érkeztek csütörtök este a Pest megyei taksonyi erdőbe a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészei és a rendőrség járőrautói. Az erdőben megjelenő gyanús autóról a helyi vadőr értesítette az erdészetet. A favágás közben tetten ért tolvajok utánfutóján már egy köbméternyi faanyag volt. A frissen vágott tuskókból azonban kiderült, hogy már ennél több fát vágtak ki illegálisan ezen az estén. A gyanú be is igazolódott, amikor a rendőrségi további másfél köbméter frissen kivágott faanyagot talált az érintettek udvarán.
A tolvajok valószínűleg nem először jártak tilosban az erdőterületen, mert csak az értékes, tűzifának megfelelő - tölgy, juhar és feketedió - fákat vágták ki az 50 éves erdőből. Az értéktelenebb fenyőkhöz és nyárakhoz nem nyúltak. Mivel a kivágott faanyag megkerült, az anyagi kár nem jelentős. Mivel azonban az érintett erdőterületet talajvédelmi céllal az Alföld-fásítási program keretében telepítették, a fák illegális kivágása különösen súlyos eszmei kárt okoz. A rendőrség három személy ellen kis értékben elkövetett lopás alapos gyanújával indított nyomozást.
A térségben az utóbbi időben egyre gyakoribbak a hasonló esetek. Csak az idei évben 46 esetben tett feljelentést falopás miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. helyileg illetékes Ráckevei Erdészete. Ez közel 400 köbméter ellopott faanyagot jelent, mintegy 3 millió forint értékben.
A taksonyi fatolvajokat három nappal azután érték tetten, hogy Budapest XVIII. kerületében hasonló helyzetben ismeretlenek háromszor rálőttek a Parkerdő erdészére. A kivételesen súlyos esemény után a Pilisi Parkerdő és a rendőrség a térségben azonnal szorosabbra fűzte együttműködését a további hasonló esetek megelőzésére.

Forrás: ForestPress