nagykunsag hurokA közel 3900 hektáron gazdálkodó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadásztársaság, Bánhalmán, egyre többet küszködik a területükön megjelent orvvadászokkal – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot, a Középtiszai Vadásztársaság elnöke.

Az elmúlt egy év alatt több, mint 100 hurkot szedtek fel, csak 2021. decembere és 2022. januárja között további hat hurokban elpusztult őzet is találtak, amelyeket már részben kikezdtek, vagy már el is fogyasztottak a ragadozók. Kiemelte, hogy a több éven keresztül működő úgynevezett Tanya program alatt, mikor közös szolgálatot adhattak a rendőrökkel, rengeteg orvhorgászt, külterületeken elkövetett bűncselekményt sikerült felderíteniük, amely után jelentősen visszaesett a vadorzás is.

A hurkok mellett a Nagykunságban új jelenség, hogy egyre több helyen tartanak agarakat is, amelyeket messze a lakott területtől sétáltatnak, ezzel jelentősen zavarják a vadállományt. A téli időszakban az őznek nyugalomra van szüksége. A jelentős zavarás miatt a közepes, jó adottságú őzbakállományuk is veszélybe került Bánhalmán – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Bóta János, a társaság elnöke.

Forrás: Agrojager