b peszente teto belo 1Mint megtudtuk, a hajtók az erdő mellett gyülekeztek, amikor arra lettek figyelmesek, hogy az egyik társukat elragadta a medve.

Gyorsan a segítségére siettek, majd sikerült kimenekíteni a férfit a vadállat karmai közül. A férfi mindkét lába megsérült, több harapott seb van rajta, a jobb karja törésgyanús, nagy fájdalmai vannak, de egyelőre stabil az állapota – közölte a Székelyhon.

A mentő a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállította – nyilatkozta érdeklődésünkre Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója. A területen illetékes Hubertus Vadásztársaság igazgatójától, Fazakas Attilától megtudtuk, rendkívül tapasztalt hajtóról van szó, őket is meglepetésként érte a vadállat támadása. Mint mondta, ilyenkor normális esetben a medvéknek téli álmot kellene aludniuk, viszont néha előfordul, hogy egy-egy egyed előmerészkedik.

A vadállatra kilövési engedélyt kérnek, de ha meg is kapják, félő, hogy a medve időközben „visszafekszik”, így pedig nem tudják ártalmatlanítani – fogalmazott. A megsérült férfit egy közeli farmra vitték be, miután sikerült kiszabadítani a medve karmai közül. Az ottlakók elmondták, a téli időszakban is gyakran látnak medvét a környéken. Legutóbb egy megtermett példányt láttak, valószínűleg az támadt rá a hajtóra. Megjegyezték, sok állatuk van, villanypásztorral védik őket a ragadozókkal szemben. Ugyanakkor „szörnyű, hogy az állam nem tesz semmit annak érdekében, hogy megóvja a nagyvadaktól az ilyen környéken lévő gazdaságokat”.

Forrás: Székelyhon