farkasokat irthatnakVédett szürke farkasok kilövése miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám hosszú évek óta egyetlen elkövetőt sem fogtak el.

Elborzasztó fotókat osztott meg közösségi oldalán egy helyi természetvédő még tavaly januárban: bejegyzése szerint az Országos Kék Túra útvonala mentén, a Bükk Heves megyei részén, Szarvaskő és Sirok között őzek, szarvasok, muflonok, vaddisznók és három kisebb termetű ló rothadó, néhol már csontig foszlott tetemeire bukkant. A Bükki Nemzeti Park január 14-én feljelentést tett az Egri Rendőrkapitányságon a hulladékgazdálkodás rendjének – bűncselekménynek minősülő – megsértése miatt, de a rendőrség aztán hamar lezárta az ügyet: január 28-án megszüntette az ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, mivel „a feljelentés tárgyát képező hulladék nem minősül veszélyes hulladéknak, nem veszélyeztetik, illetve nem károsítják a földet, vizet, levegőt, élővilágot”.

Az rtl.hu értesülései szerint nem először találtak tömegével állati maradványokat a környéken. Korábban el is kapták az egyik vadásztársaság dolgozóját, aki azt mondta, „farkasok etetése céljából” helyezte ki a dögöket. A Bükkbe nagyjából tíz éve visszatért, fokozottan védett szürke farkasokra a portál információi szerint többen vadásznak, de nyomra még nem bukkantak a hatóságok. A Bükki Nemzeti Park területén 2013 óta csak néhány farkas illegális megölése került nyilvánosságra, de azóta senkit nem vontak felelősségre védett szürke farkasok megöléséért.

A portál érdeklődésére azonban az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy "orvvadászat bűntett gyanúja miatt a büntetőeljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja ismeretlen tettes ellen, melyben vizsgáljuk a 2018-as kilőtt farkasok ügyét is. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel azonban bővebb tájékoztatást az ügyben nem kívánunk adni.”

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága pedig arról adott tájékoztatást, hogy jelenleg a Bükkben, a Mátrában és a Tarna vidéken egy-egy farkascsalád él. Egyedszámuk az aktuális szaporulattól, természetes elhullástól, valamint a vándorlástól is függ. A farkasok rejtőzködő életet élnek, ezért létszámukra leginkább nyomaikból lehet következtetni.

Forrás: Infostart