európai erdők hete nyíregyházánA Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodás mellett mindig fontos feladatának tartotta a környezeti nevelést, az erdészeti tevékenység széleskörű bemutatását is. Ez az oka annak, hogy a társaság évek óta részt vesz az Erdők Hete rendezvényein.

Az idei évben egy európai programsorozathoz kapcsolódnak a hazai események, amelyek kiemelt helyszínei között – Budapest és Pécs mellett – Nyíregyháza is helyet kapott.

Új erdészeti oktatóközpont Nyíregyházán

Pál Miklós növénytan professzorról, a Nyíregyházi Főiskola egyik alapítójáról kapta nevét a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházi Erdészetében kialakított Erdészeti Oktatóközpont. Az elképzelések szerint a Központ elsősorban a Nyíregyházán és a környékbeli településeken élő óvodás- és iskoláskorú gyerekek környezeti nevelésében játszhat majd szerepet – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet vezetője. A gyerekek 2-3 órás foglalkozásokon – erdészek és más szakemberek irányítása mellett – nyernek bepillantást az erdők világába: a fák, cserjék, állatok tulajdonságait bemutatva próbálják természetvédelemre, az erdőgazdálkodás megbecsülésére tanítani őket. Az oktatóközpontban multimédiás eszközök, írásos és elektronikus anyagok állnak rendelkezésre. A programok nemcsak itt, hanem a Sóstói Parkerdőben is folynak majd.

Az Erdészeti Oktatóközpont kialakítása egy átgondolt, több éven át tartó fejlesztés része, amely a Nyíregyházi Önkormányzattal egyeztetve zajlott le – mondta Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója. Ennek részeként a Sóstói Parkerdőben elkészült az erdei színpad és a tornapálya, megvalósult az erdei sporttelep, kerékpárút valamint két tanösvény épült. Az Erdészeti Oktatóközpont kialakításával együtt pedig a Nyíregyházi Erdészet központi épülete is megújult. A fejlesztés összesen több mint százmillió forintba került, a pénz egy része a tulajdonos ÁPV Zrt. támogatásából származik, a többit pedig a NYÍRERDŐ Zrt. saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

Az avatáson részt vett dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára; dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora; valamint Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Az ünnepség után rendezett szakmai fórumon előadások zajlottak az erdőről, az erdőgazdálkodásról, a folyamatos erdőborításról, valamint az ember és az erdő kapcsolatáról. A Sóstói Parkerdőben egész napos családi program várta az érdeklődőket.

További NYÍRERDŐ-rendezvények az Európai Erdők Hetén

A nyíregyházi központi rendezvény mellett a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. több erdészete ad otthont különféle programoknak az Európai Erdők Hetén.

Debrecenben, október 20-án a NYÍRERDŐ Zrt. Diószegi Sámuel Erdei Művelődési Ház lesz a programok helyszíne. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Debreceni Nagyerdőben folyó természetszerű erdőgazdálkodással, emellett bemutatkozik az Erdei Iskola, valamint az Erdészeti Múzeum is. Sor kerül dr. Szemerédy Miklós erdőmérnök „A Debreceni Erdőspuszták 3” című könyvének bemutatására, a gyerekeket pedig foglalkoztatóház várja, ahol a fafaragás és a madárodú készítés rejtelmeibe kóstolhatnak bele.
Október 21-én a Debreceni Erdészet központjában lesz a már hagyományossá vált Nagyerdő emlékünnepség: a Debreceni Nagyerdő Napján a különböző szakmai szervezetek képviselői megkoszorúzzák a védetté nyilvánítás emlékoszlopát. „Ezerarcú fa” címmel fafaragó népművészeti kiállítás és kézműves foglalkozás színesíti a programot. A Bolyai János Általános Iskolában az erdőt és az erdészek munkáját bemutató filmeket vetítenek a gyerekeknek, az Árpád Vezér Általános Iskolában pedig a témához kapcsolódó mesejátékokat mutatnak be. Délután erdőismereti akadályverseny helyszíne lesz a Debreceni Nagyerdőben levő Borostyán Tanösvény.

Gúthpusztán, október 21-én az alföldi erdőket, az erdőgazdálkodás ökológiai jelentőségét mutatják be egy erdei séta során a Gúthi Erdészet munkatársai. Alkalom nyílik az erdő élővilágával való megismerkedésre, és bepillantást nyerhetnek a résztvevők a régi erdészeti tevékenységeket - faszénégetés, tűzkovácsolás és szíjgyártás – űzők munkájába. A programot erdei ügyességi versenyek teszik emlékezetessé.

Baktalórántházán, október 22-én „Erdészeti technológiák fejlesztése a NYÍRERDŐ Zrt.-nél FENDT traktorokra alapozva” címmel szakmai napot rendeznek. A délelőtti program során előadások hangzanak el az erdészeti gépesítés helyzetéről, a nehéz univerzális traktorok használati lehetőségeiről és az aprítéktermelő munkarendszerekről, emellett bemutatkozik az AXIÁL Kft. is. A délutáni terepi gépbemutatón a Baktalórántházi Erdészet területén üzem közben tanulmányozhatják a különféle berendezések működését a szakemberek.

Vámosatyán, október 22-én mutatják be „A Bockerek-erdő” című könyvet. Ezt követően a Fehérgyarmati Erdészet szervezésében szakmai kirándulás veszi kezdetét a Bockerek-erdőben, ahol a folyamatos erdőborítást biztosító készletgondozó erdőkezelésről tájékozódhatnak az érdeklődők. A programban egy szakmai fórum mellett a vámosatyai Büdy-vár meglátogatása is helyet kap.

Az Európai Erdők Hete rendezvénysorozat fő üzenetei:

Európa területének 44 százalékát, hazánk területének 20 százalékát erdő borítja, és ez az erdőterület folyamatosan növekszik.

Az erdők az üvegházhatást okozó gázok folyamatos megkötésével a szárazföldön a leghatásosabban mérséklik a klímaváltozás ütemét, védik a földi életet.

A fa, a legrégebbi megújítható, környezetkímélő nyersanyag és energiaforrás, így a fa felhasználása a XXI. században is a legjobb választás a környezetvédelem terén.

Az Európai Erdők Hete egy olyan nemzetközi kezdeményezés, melynek célja, hogy ráirányítsa az emberek, a különböző szakmák képviselői, valamint a politikai és gazdasági döntéshozók figyelmét az erdők társadalmi hasznosságára, az éghajlatváltozás mérséklésében betöltöltött szerepére, egyúttal bemutassa az erdészek munkáját.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztálya az állami tulajdonú erdőgazdaságokkal és számos civil szervezettel együttműködve próbálja az idehaza már több mint egy évtizedes múlttal bíró Erdők Hete rendezvényt az európai programsorozathoz kapcsolódva lebonyolítani. Öt napon keresztül országszerte színes, változatos programok várják az érdeklődőket, a központi rendezvényeknek Budapest, Nyíregyháza és Pécs ad otthont. 

A szakemberek számára konferenciákat, erdészetpolitikai fórumokat szerveznek, a szélesebb értelemben vett közönséget pedig gyermek- és családi programokkal kívánják megszólítani. Erdei séták és gyalogtúrák, kiállítások és vetélkedők, könyvbemutatók és faültetések teszik majd emlékezetessé a rendezvényeket.

Az Európai Erdők Hete keretében a társadalom minden rétege számára igyekeznek érthetővé tenni, az erdeink jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatos folyamatokat, teendőket. A remények szerint a programsorozat egyre szélesebb körben válik ismertté Európában és Magyarországon egyaránt.

Forrás: ForestPress