farkasokRettegnek a helyiek a falu határában élő farkasfalkától, napközben is csak félve mernek kilépni az utcára a ragadozók miatt.

Mint azt a naphire.hu is megírta, farkasok tartják rettegésben a Mátrában élő embereket és állatokat. A vadállatok a hírek szerint eddig legalább ötven borjút, 30 birkát és egy értékes tenyészbikát öltek meg, legutóbb pedig egy fejlett gímbikát faltak fel.

A naphire.hu megtudta, ismét lecsaptak a ragadozók, ezúttal a Nógrád megyei Nemtiben marcangoltak szét egy szarvast és több muflont is.

– Igen, jól tudják, a hír igaz. Reggel hét óra volt, amikor észrevettem, hogy a dombon, az önkormányzat tanyája fölött varjak köröznek. Felmentem megnézni, mi lehet az oka, és elképesztő vérfürdő fogadott – nyilatkozta a naphire.hu-nak Széll Istvánné Marika. – Ilyen borzalmat én még nem láttam, pedig falusi lány vagyok, nem egy disznóölésen vettem már részt. A ragadozók megették szerencsétlen szarvas két hátsócombját és a belsőségeket, csak az első lábait hagyták meg.

A polgármester úgy tudja, hét farkas él a falu határában, azok több muflont is lemészároltak. Mint mondta, a támadás előtt éjjel Mudriczky Rozália a kertje végében már látta az ólálkodó farkasokat.

– Az elpusztult szarvas mellől riasztottuk a vadásztársaság tagjait, ők vitték el a tetemet. A nyomok alapján egyértelműen beazonosították, hogy farkasok támadták meg a nemes vadat – folytatta Nemti polgármestere.

– Kis falu a miénk, csupán 734-en lakják, így hamar híre ment a brutális támadásnak. Rettegnek a gazdák, hiszen egy hónap múlva ellenek a tehenek, a farkas ellen pedig lehetetlen védekezni. Az önkormányzatnak 100 birkája van, március végén szeretnénk őket kiengedni a legelőre, de nem szeretnénk, ha a ragadozók a terített ebédlőasztalnak néznék a nyájat. Mivel lelőni nem szabad a farkasokat, más védekezési módot kell találni ellenük, amire nekünk erre lövésünk sincs.

Letovai Zoltán a Cserepes Vadásztársaság vadászmestere a concretemedia.hu-nak elmondta, a farkasok feltehetőleg a Rákóczibánya-Mizserfi-Nemti közeli erdőkben élhetnek jelenleg. A vadász arról is beszámolt, hogy a múlt hónapban egy hajtás során négy farkast is láttak, szerintük ezek az állatok marcangolhatták szét a vadakat Mátranovákon és Nemtiben is.

Forrás: Naphire