erdorezervatumMár több éve figyelmezteti az Egererdő Zrt. a kirándulókat, hogy balesetveszélyes a túrázás a Kékes-Észak Erdőrezervátumban futó sárga kereszt ösvényen.

A kalandvágyó túrázók közül - a figyelmeztetés ellenére - mégis sokan nekivágnak a kidőlt fákkal „nehezített” kirándulásnak.
A jól járható turistaúthoz szokott kirándulók fejében biztos megfogalmazódott már a kérdés, hogy: Miért nem tesz rendet az útvonalon az erdőgazdálkodó?
Erre a válasz pont az erdőrezervátum szóban keresendő!

Az erdőrezervátum olyan, jellemzően vegyes korú, változatos fafajú erdő, melyben ökológus kutatók vizsgálják a természetes erdődinamikai folyamatokat. Az erdőgazdálkodó semmilyen tevékenységet nem végez a rezervátumban, a kutatók viszont évről évre felmérik az erdő természetes életét, a fajok természetes változását. A több százéves, esetleg korhadt belsejű fák kidőlése a természetes erdődinamikai folyamat része, melyet olykor a szélviharok hatása felgyorsít. Ezután is fontos szerepük van a földre hullott faóriásoknak, hiszen a kidőlt fák holtfaként szolgálják tovább az erdei életközösséget. Erdei szervesanyagként többek között számos korhadéklakó fajnak, gombának és rovarnak kínálnak táplálékot és élőhelyet.

Az Egererdő Zrt. területén összesen 8 db erdőrezervátum található. Az itt zajló vizsgálatok eredményei segítik az erdőgazdálkodót, hogy egyre természetközelibb erdőkezelési módokat alkalmazzon erdeibe.

A változatos erdőkép, a több százéves fák, a mohos sziklák és kőfolyások valóban csodás látványt nyújthatnak. A pazar erdőkép csalogató szava mellett viszont óvatosságra int a balesetveszély.

A fákkal bedőlt útszakasz az idősebb korosztály számára nehéz akadályt jelenthet. A jól felkészült túrázóknak viszont kalandokkal és élményekkel teli túrázást ígér a sárga kereszt turistaút.

Az Egererdő Zrt. balesetveszélyre figyelmeztető tájékoztatása a magterület két szélén találhatók. A sárga kereszt útvonal kiváltására a piros kereszt vagy a sárga vagy kék sáv jelzést ajánljuk.

Forrás: Egererdő Zrt.