feher istvan sefagA járvány miatt leálltak gyárak, üzemek, s emiatt nagyobb kínálati piac jelentkezett.

A vadászturizmus is visszaesett, külföldi vadászokat nem tudtunk fogadni, ami jelentős bevételkiesést jelentett. Így indult a 2021-es évünk – foglalta össze a kihívások időszakát Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója Kaposváron, a keddi sajtóreggelin. Kiemelte: panaszra nincs okuk, hiszen a körülményekhez képest teljesíteni tudták azt a célt, amit kitűztek maguk elé: 400 millió forintos eredményt könyvelhettek el.

Szabó Edit gazdasági igazgató arról beszélt: a társaság vagyona jelentős. Az árbevétel kétharmadát a belföldi értékesítés adja.

– Hosszú időbe telik, amíg egy erdő felnő, a társadalmi igények viszont sokkal gyorsabban változnak. A kétezres évek elején a gazdasági funkció volt hangsúlyosabb, napjainkban azonban a védelmi és a közjóléti igények ellátása lett nagyobb – mondta Szabó József, termelési igazgató, aki az erdőgazdálkodás fontos területeinek átalakulásáról beszélt. – Míg korábban „vágási üzemmódban” gondolkodtunk, vagyis az ültetés, a nevelés és a kitermelés ismétlődött adott területeken, addig napjainkban igyekszünk áttérni az „örökerdő-üzemmódra”, vagyis a természetes felújíthatóság feltételeit igyekszünk megteremteni – tette hozzá Szabó József. Kiemelte: ezzel a tevékenységgel egy csaknem fél évszázados ciklus elején tartanak, mert a szemléletváltásból adódó eredmények ennyi idő múlva lesznek látványosak. Az eredményt a klímaváltozás és az erdei vadállomány is befolyásolja majd. Míg előbbi a fafajok dominanciáját változtatja meg, addig utóbbi a csemeték növekedését veszélyezteti. Ezért az átállás időszakában a károk csökkentésére apasztják a vadállományt, hogy aztán évek múlva újra nagy vadlétszámot tarthassanak el a megújult somogyi erdők.

Szálláshelyek, erdei iskola, látogatóközpontok és parkerdők fejlesztését valósítják meg folyamatosan. – A 2019-es év adatait még nem sikerült elérni, de 2021-ben az előző évinél 40 százalékkal több vendégforgalmat bonyolítottunk. 2021-ben elértük a 12 ezres vendéglétszámot – számolt be Halász-Klenovics Anikó, a turisztikai ágazat vezetője.

Megújul a fahíd
A Sefag Zrt. igyekszik a turisták igényeit is kiszolgálni, s a fejlesztések nem állnak le 2022-ben sem: a kereki várnál várhatóak felújítások és a Deseda 1999-ben épült fahídját is újjáépítik. Felújítják a Kardosfa hotelt és játszótereket alakítanak ki. Fehér István szerint a társaság elérte azt a fejlődési szintet, amit kitűztek maguk elé. A létesítményeiket azonban működtetni kell, amelyet saját erőből kell megoldaniuk.

Forrás: Sonline