orszagfasitasHazánkban elkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka, amelynek részeként a települések, erdész szakemberek közreműködésével, összesen 364 településen újabb 10 000 fát ültetnek el.

A zöldítési program 2020-ban indult, melynek fő célja, hogy a vidéki, 10 ezer lélekszám alatti települések környezeti állapota javuljon, zöldebb, élhetőbb, vonzóbb településekké váljanak.

A falvak minimum 10, maximum 30 fát igényelhettek, összesen 19 féle fafajból (kőrisek, hársak, tölgy, eperfa, díszalma- és körte, platán, stb.), melyeket a KEFAG Zrt. biztosít és szállít a helyszínre.

Jellemzően egy-egy település 2-5 fafajból igényelt, amiket a település által kiválasztott utcában, iskolák, óvodák udvarán, közösségi terekre, templom- vagy temetőkertbe fognak elültetni.

2021 őszén, összesen 25 településen adtak szakmai iránymutatást az EGERERDŐ Zrt. kollégái - mondja ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgatóhelyettese, és egyben a program helyi főkoordinátora -, melyet tavasszal folytatunk, további 22 nyertes településen.
A nyertes igénylők közül 18 Heves megyében, 1 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 3 Nógrád megyében található, melyek közül elsőként Demjénben tervezik elültetni a sorfákat, 2022.03.24-én.

Eddigi tapasztalataink alapján a faültetés igazi közösségformáló rendezvény, hiszen a lakosággal, óvodásokkal, iskolásokkal együtt valósultak meg.
Az országfásítás új projektje a VárosFa program, melynek főszervezője a Mol Új Európa Alapítvány. Ennek köszönhetően tavasszal országosan 500 fa ültetése tervezett a nagy városokban.

Egerben, március elején, mintaprogramként 20 db fát ültetett el a város, ifj. Ősz Gusztáv segítségével, aki az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében szakmailag koordinálta az eseményt. A VárosFa projekt keretében országszerte, további 6500 db fával zöldülnek a 10 ezer fő feletti városok az őszi időszakban.
A települési fásítások mellett nem szabad elfeledni, hogy az országfásítási program fő eleme, az új erdők telepítése, melyre a pályázati lehetőségek továbbra is nyitva állnak a földtulajdonosok előtt a VP5- 8.1.1-16 Erdősítések támogatása programban!

A zöld területek növelése kulcsfontosságú a klímaváltozás mérséklése miatt. Ezt felismerve indította el a Agrárminisztérium az Országfásítási programot. Bízunk benne, hogy a komplex fásítási program segítségével környezetünk és egész Magyarország fával borított területe a jövőben is tovább fog növekedni.

Forrás: ForestPress