gimszarvas rudliCseh Zoltán a Szigetközben, a Győri-medence, a Duna és a Mosoni-Duna által határolt régióban, Dunakiliti környékén csónakkal szürkeharcsára horgászott barátjával.

A késő délután, a horgászat végén, éppen hazafelé tartottak , amikor a partról nagy robajra lettek figyelmesek. A tapasztalt horgász előre tudta, mi következik. A csónakjával azonnal megállt, leállította a motort. Még arra is volt ideje, hogy a telefonján elindítsa a videófelvételt. Ekkor a partról a vezértehén megindult a rudlival a túlsó partra.



A bikák és a tehenek kérdés nélkül követték a vízbe. A hihetetlen esemény alig 50 méterre tőlük történt. Egy csónakban ültek, kint a Dunán, amikor egy felejthetetlen élménnyel lettek gazdagabbak. Körülbelül 300 gímszarvas úszott át a csónakuk előtt – mesélte el az Agro Jager Newsnak Cseh Zoltán.

Vélhetően a rudli az agancsozók miatt riadt meg annyira, hogy nekivágtak a Duna egyik mellékágának a Szigetközben. Sajnos országos jelenség, hogy hajtják, mozgatják az erdőket az agancsozók. Nem ritka, hogy a műutakhoz közel, sokszor balesetveszélyes helyzeteket idézhetnek elő. A szakma, a nagyvadas szakma megoldásra vár és egységesen a törvényi feltételek szigorítását kérik. Meggyőződése a gím-, és a dámszarvassal dolgozó vadgazdáknak, hogy az agancsfelvásárlás szabályozásával, egyik pillanatról a másikra összeomlana az “agancsozás”.

Cseh Zoltán az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy ennek ellenére sohasem fogja elfelejteni, hogy alig karnyújtásnyira úszott el előttük egy ekkora szarvas rudli – foglalta össze lapunkak élményeit.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Videót készítette: Cseh Zoltán

Forrás: Agrojager