motoros fűrészeket találtak a fatolvajoknálA szeptember 1-jén indult kiemelt akcióban a falopások és a színesfémtolvajok nyomába eredt Borsod megyében a rendőrség. Egy hónap alatt 854 intézkedést hajtottak végre. Fatolvaj(ok) ból majdnem minden napra jut egy. A napokban az Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai két sikeres akció keretében fogtak fatolvajokat.
A kapitányság ügyeltére október 16-án érkezett bejelentés szerint Hegymeg külterületén található erdőrészen illegális fakitermelést folytat néhány férfi. A rendőrök figyelőszolgálatot szerveztek az adott területhez vezető úton.
Hamarosan ellenőrzés alá vontak egy mezőgazdasági vontatót és a hozzá kapcsolt pótkocsit, illetve egy személygépkocsit, amelyen egyáltalán nem volt hatósági jelzés, sőt azt direkt a fa ellopására, elszállítására alakították át. A járműveken nagy mennyiségű frissen kivágott és darabolt akácfa volt, illetve a rendőrök megtalálták az elkövetésnél használt motoros fűrészeket, amelyeket a járművekkel együtt lefoglalt a hatóság. Egyben lopás miatt indított eljárást a három tomori és három laki férfival szemben, akik elismerték, hogy engedély nélkül vágták ki a fákat.

A második elfogás október 19-én a délutáni órákban történt. A Szendrői Rendőrőrs járőrei egy tehergépkocsit ellenőriztek, amely közel négy köbméter akácfával volt megrakodva. Az intézkedés során kiderült, hogy a járművel szállított fát az úgynevezett Kígyószögi erdőből jogtalanul termelték ki, így azt a teherautóval együtt lefoglalta a rendőrség. Az elkövetőkkel szemben lopás miatt indított eljárást az Edelényi Rendőrkapitányság.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa kérdésünkre elmondta. A szeptember 1-jén indult akcióban közel egy hónap alatt (szeptember 28-ig vannak jelenleg összesített adatok) 854 intézkedést hajtottak végre, falopás és színesfémtolvajlási ügyekben együttesen.  Szeptember 1- és 28-ig 854 intézkedést hajtottak végre, falopás és színesfémtolvajlási ügyekben. Ebből 183 esetben helyszíni bírság kiszabása történt, 113 szabálysértési feljelentést tettek, 9 főt előállítottak, 2 esetben pedig büntető eljárás indult bűncselekmény gyanúja miatt. Kiemelte: öt ember a kiemelt akcióban akadt fent, akik ellen elfogadó parancs volt kiadva. Elmondta: a főként idényjelleggel előforduló és társadalmi problémaként jelentkező fatolvajlások visszaszorítására a rendőri ellenőrzéseken túlmenően társadalmi összefogásra is szükség van. Mivel a jelenség elleni fellépés természetszerűen nemcsak rendőrségi kompetencia, ezért más hatóságok és társszervek, de adott esetben a lakosság tevékeny közreműködése is szükséges. Utóbbi kapcsán megjegyezte azt is: több fatolvajt is lakossági bejelentés alapján sikerült elfogniuk.

Forrás: Boon