rendőrség a falopások ellenA megyei rendőrkapitányságok úgy szervezik a járőrszolgálatokat, hogy lehetőség szerint meg tudják akadályozni az illegális fakivágásokat – mondta Stigár Tamás alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. A távirati iroda annak kapcsán kérdezte erről az osztályvezetőt, hogy „beköszöntött” a falopás szezonja. A múlt héten fatolvajok rálőttek a Pilisi Parkerdő erdészeire a főváros XVIII. kerületében, ezen a héten pedig két, illegális fakitermeléssel foglalkozó csoportot is elfogott a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol csupán szeptemberben 854 fatolvajt fogtak meg.
A Somogy megyei Csurgó környékén, az ország egyik jelentős fenyőtermesztő térségében is lopják a fákat: a napokban 331 ezüstfenyőt ástak ki földlabdával együtt a porrogi szőlőhegyen. A falopások számát növeli, hogy emelkedik a gáz ára, beköszöntött a hideg idő, és a fával tüzelők nem tudják megvásárolni a tűzifát. Stigár Tamás elmondta: a falopások, illegális fakitermelések visszaszorítása, megelőzése, felderítése érdekében az országos rendőrfőkapitány még tavasszal intézkedési tervet adott ki, amelyben meghatározta a megyei főkapitányságok feladatát.

A megyei főkapitányságoknak egyrészt fel kellett mérniük, hol vannak a területükön veszélyeztetett erdők, faültetvények. Másrészt úgy kell megszervezniük a járőrszolgálatokat, hogy a rendőrök szerint minél gyakrabban, visszatérően tudják ellenőrizni a veszélyeztetett területeket. Az alezredes felhívta a figyelmet arra: a rendőrség nem tud fizikai védelmet biztosítani minden erdőnek – ez egyébként is a tulajdonos feladata –, de a lehetőségekhez mérten mindent megtesznek az illegális fakitermelések megakadályozása, megszakítása érdekében. Hozzátette: a legtöbb, falopással okozott kár nem éri el a húszezer forintot. Ezekben az ügyekben a bíróság, míg a húszezer forintnál nagyobb kárt okozó falopások esetén a rendőrség folytatja le az eljárást.

Forrás: MTI