vadveszély vadbalesetekElektromágneses érzékelő rendszert fejlesztett ki egy elektronikai cég az Egyesült Államok Colorado államában. Az érzékelő automatikusan észleli nagy testű állatok jelenlétét az úton, illetve annak közelében. Az épp tesztelés alatt álló rendszer működni látszik, az egyetlen apró gondot maguk a vezetők és utasok jelentik, mivel nehéz kiküszöbölni jelenlétük érzékelését, ezáltal néha megzavarodhat, és fölöslegesen jelezhet az érzékelő. Amíg ezt a gondot nem tudják megoldani, várnunk kell az új eszköz piacra kerülésével.

A tesztet azért Colorado-ban végzik, mert az ottani balesetek kb. 70%-át teszi ki az utakon hirtelen előbukkanó állatokkal, illetve azok miatt történő ütközések. Ez az arány pedig világszinten kiemelkedő.

A működési elv a következő: a földbe az úttól néhány méterre azzal párhuzamosan futó kábelt ásnak, amelynek elektromágneses tere érzékeli, ha nagy testű állat lép bele. Az út mentén rövid szakaszonként elhelyezett lámpa pedig jelet ad a gépjárművezetőknek, jelezve az állatok jelenlétét, és ezzel lassításra bírva a sofőröket.

A teszt fázisában olyan radarokat használnak segédeszköznek, amely méri a forgalom nagyságát és az autós sebességét, a lámpa jelzésének idejét pedig ezekhez igazítja.

A fejlesztők úgy vélik, hogy bár a rendszer közutakon való elhelyezése nem olcsó dolog, és egy-két apróságon még változtatni kell, mindenképp ez lehet a megfelelő út ahhoz, hogy a közúti balesetek száma drasztikusan csökkenjen. Elterjedésével mind az állatvilág, mind az autóvezetők és utasok jelentősen nagyobb biztonságnak örvendhetnének.

Forrás: Autóhírek