istvankuti pihenoAz Északerdő Zrt. átadta a Zempléni-hegység szívében található István-kúti négy évszakos pihenőt.

A GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében, 127,57 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból újult meg a Károlyi család egykori boronafalas vadászháza és a tőle nem messze levő egykori turistaház. A komplexum turisták és kisebb csoportok számára biztosít lehetőséget napközben pihenésre és néhány órás programokra.

Az Északerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást a - múlt héten, Lillafüreden átadott - Zsófia-kilátó újjápítése és több kisebb turisztikai létesítmény fejlesztése mellett az István-kúti négy évszakos pihenő korszerűsítésére. A projekt egyik fő eleme a Zempléni-hegység egyik legszebb ligetes részén, az István-kút környékén található épületek felújítása volt. A tervezés során fontos szempont volt, hogy korszerű anyagok és technológiák felhasználásával nagyrészt önellátó rendszert hozzanak létre, ugyanakkor megőrizzék az épületek eredeti hangulatát.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat részeként.
A fejlesztés eredményeként az István-kúti épületeket 127,57 millió forint támogatásból építette újjá, és újította fel az Északerdő Zrt. A beruházás nyomán az Országos Kéktúra mentén található építmények valódi kikapcsolódásra kínálnak lehetőséget a természetjáróknak, turistáknak.

Az István-kúti négy évszakos pihenőt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke és dr. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke adta át.

Forrás: Északerdő Zrt.