magyar-szlovák együttműködési megállapodásA vadászszervezetek közötti kapcsolat elmélyítését szolgálva – a korábbi együttműködési megállapodásra alapozva – a határ menti térségben élő és tevékenykedő vadászszervezetek kinyilvánították, hogy a magyar és szlovák együttműködés kiszélesítéseként csatlakoznak a Sajó-Rima Eurorégió Határon Átnyúló Együttműködés demokratikus egyesülethez.

A Rozsnyói Területi Vadászszövetség és az Észak-magyarországi Vadászszövetség ez év májusában együttműködési megállapodást írt alá, amelyben kötelezettséget vállalt a vadászat, a vadgazdálkodás és a természetvédelem nemzetközi tapasztalatainak kölcsönös hazai elterjesztésében, mindezek szerepének társadalmi elismertetésében, a vadászat és természetvédelem egyensúlyának megteremtéséért folytatott munka hazai tapasztalatainak átadásában, valamint a két régió vadászszervezetei közötti kapcsolat elmélyítésében.

A vadászszervezetek közötti kapcsolat elmélyítését szolgálva – az együttműködési megállapodásra alapozva – a határ menti térségben élő és tevékenykedő vadászszervezetek kinyilvánították, hogy a magyar és szlovák együttműködés kiszélesítéseként a Sajó-Rima Eurorégió Határon Átnyúló Együttműködés demokratikus egyesülethez csatlakozva, azon belül létrehoznak egy vadásztagozatot, melynek alapító nyilatkozatát 2008. október 9-én Rozsnyón az alapító tagok aláírták – erről számolt be dr. Székely László a VIP oldalain.
A vadásztagozat célja, hogy a Sajó-Rima Eurorégió közel 6000 km2-es működési területén, az itt élő lakosság érdekében, a fenntartható fejlődés elvét tiszteletben tartva, a természet, a táj, a környezet, az erdők vadállományának védelme érdekében, célirányos vadászati, természetvédelmi, társadalmasítási tevékenységeket végezzenek a magyar és a szlovák állam határmenti vadászszervezetei között.

A tevékenységi köröket tekintve az alapító tagok 2010-ig az alábbi tevékenységeket határozták meg
A vadászati kultúra népszerűsítése
A vadászhagyomány ápolása, továbbadása, megőrzése a következő nemzedékek számára
Vadgazdálkodással kapcsolatos monitoring
Szakmai értekezletek, konferenciák megtartása
Kiadványok, prospektusok, tájékoztató információs anyagok szerkesztése, terjesztése
Vadásznapok, kulturális és egyéb rendezvények megszervezése, a két régió vadászszervezetei közötti kapcsolat elmélyítése, a vadászat, a vadgazdálkodás és a természetvédelem szerepének társadalmi elismertetése céljából
Közös pályázatok kidolgozása a fent megjelölt célok finanszírozására

A vadásztagozat alapító tagjai

Sajó-Rima Eurórégió (társelnökök Tamás Barnabás és Frantisek Kardos)
Észak-magyarországi Vadászszövetség (elnök dr. Székely László)
Rozsnyói Vadászszövetség és Vadásztársaság (elnök ing. Ján Valentík)
Alsó-Gömöri Vadásztársaság (elnök Gyurán János)
A vadásztagozat neve: Sajó-Rima Eurorégió Vadásztagozata
A vadásztagozat székhelye és címe: Magyarország, 3630 Putnok, Zrínyi u. 4.

A Sajó-Rima Eurorégió Határon Átnyúló Együttműködés (Sajó-Rima Eurorégió) magyar oldalon 2000. július 07-én alakult meg. A szervezetet kiemelkedően közhasznú szervezetként a B-A-Z Megyei Bíróság 2928. szám alatt vette nyilvántartásba. Az Egyesület székhelye Ózd, elnöke: Tamás Barnabás Putnok Város Polgármestere.
Az egyesületnek alakulásakor 17 környékbeli önkormányzat volt a tagja.

Forrás: ForestPress