meheszetEz valószínűleg abból következik, hogy az eltérő virágok között különbséget tudjanak tenni. De minden bizonnyal ezek a hasznos kis lények, egészen különleges tulajdonságokkal rendelkeznek.

A méhek közismerten hasznos és szorgalmas rovarok. Becslések szerint globálisan évi 235 és 577 milliárd dollár közötti azoknak a terményeknek, zöldségeknek és gyümölcsöknek az értéke, amelyeket a méhek nélkül nem lehetne megtermelni. A háziméh-családok 20 milliárd dollár értékű mézet állítanak elő évente, a vadon élő méhfajok pedig évi 2 milliárd dollár hasznot hoznak az emberiségnek.

Ki hinné, hogy a beporzók olyan egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyre a zoológusok sem gondoltak
Lars Chittka német etológus és viselkedésökológus már három évtizede tanulmányozza a méhek életét. Nemrég megjelent könyvében a legújabb kutatások eredményeit mutatta be. A tanulmánykötetben forradalmian új dolgokat állapít meg a rovarokról. Többek között azt állítja, hogy a kollektív kaptárintelligencia mellett olyan egyedi tulajdonságok is jellemzik a méheket, amelyekre korábban egy kutató sem gondolt.

A háziméh (Apis mellifera) egyedeivel végzett kísérletek során olyan eredmények születtek, amelyek arra utalnak, hogy a rovarok egyedenként eltérő mértékben, de képesek az absztrakcióra, a számolásra, az utánzáson alapuló tanulásra és az eszközhasználatra.

A méheknek érzelmeik is vannak
Chittka szerint a méheknek összetett érzelmeik is vannak, ugyanis sok esetben megfigyelt náluk érzelemszerű állapotokat. Például az egyik kísérletében a virágokról gyűjtő dolgozókat szimulált póktámadásnak tette ki. Megfigyelte, hogy az állatok viselkedése megváltozott: leszállás előtt hosszú ideig tétováztak és megvizsgáltak minden apró részletet.

A változás a méhekre még napokkal később is jellemző volt, a legkisebb gyanús jelet észlelve azonnal továbbálltak. Chittka szerint a méhek úgy viselkedtek, mint azok a magasabb rendűnek tartott emlősök, vagy az emberek, akik poszttraumás stresszt szenvedtek el.

A méhek jók az emberi arcok felismerésében is
A szakember azt is bebizonyította, hogy a méhek képesek arra, hogy tervezzenek és dolgokat elképzeljenek, miközben felismerik önmagukat, mint a többi méhtől eltérő „egyedi entitást". A professzor ezen következtetéseket a nőstény dolgozó méhekkel laboratóriumban végzett kísérleteiből vonta le.
Ha egy méhnek valami jól esik, akkor cukorjutalmat kap. Így tanítjuk meg őket például az emberi arcok felismerésére. Mindössze egy-két tucat gyakorlásra volt szükségük ahhoz, hogy arcfelismerővé váljanak – mondta Lars Chittka.

A szakember azt is felismerte, hogy néhány méh magabiztosabb és kíváncsibb a többinél. Olyan "zseniális" méhekről is beszélt, amik a kolónia többi tagjánál jobban teljesítettek. Ezek a rovarok egymástól is tanulnak: megfigyelik, hogy más méhek miként teljesítenek sikeresen egy feladatot, majd leutánozzák azt. Emiatt, ha egyszer egyetlen egyedet kiképeznek a kolóniában, gyorsan átterjed a készség az összes méhre.

Hogyan képes egy méh az arcfelismerésre?
A mézelő méhek számára létszükséglet, hogy különbséget tudjanak tenni a különböző virágok között. Ezt a bonyolult feladatot vizuális úton oldják meg, azaz a látvány alapján döntik el, hogy melyik virágra érdemes rászállniuk. Adrian Dyer, a cambridge-i egyetem kutatója már 2005-ben kíváncsi volt arra, hogy a méhek képesek-e megkülönböztetni egymástól az emberi arcokat is.

A kisérlet során egy táblára négy ember fényképét tűzték ki, és minden képhez eltérő koncentrációjú cukoroldatot rendeltek hozzá. A méhek mindig ahhoz az archoz repültek, ahol a legédesebb folyadékot találták. A kutatók a fényképek helyét változtatva azt tapasztalták, hogy a méhek képesek megjegyezni, mely archoz tartozott a legédesebb csalétek. Ezután elvették az archoz tartozó édes jutalmakat és azt figyelték meg, hogy a méhek ezt követően is mindig ahhoz az archoz repültek, amelyhez a magas koncentrációjú cukoroldat tartozott, sőt, még két nappal az első kísérletet követően is felismerték azt.


További érdekességek a méhek életéről

A házi méh euszociális faj, államalkotó rovar - olyan nagy családokban él, ahol az egyedek többsége nem szaporodik, hanem a család többi tagját támogatja a szaporodásban egy méhcsaládban
  • egy anya, 6-8 ezer here és a szezontól függően 10-60 ezer dolgozó méh van
  • a méhkolóniák nagyon magas társadalmi szervezettségben élnek, egyedülálló példái a tökéletes közösségnek, melyben felosztják egymás közt a szaporodás és kolónia ellátásának feladatait. A méhcsalád tagjai speciális feladatokat látnak el a kollektív túlélés, - tágabban értelmezve a faj fennmaradása érdekében
  • egy méh átlagosan 24 km/óra sebességgel képes repülni
  • a méhecskének másodpercenként akár 11.400-szor is rezdülhet a szárnya, ez okozza a jellegzetes zümmögő hangot
  • a méhek egy kirepülés alkalmával 50-1000 virágot keresnek fel a növények nektármennyiségétől függően. Egy begyűjtőút nagyjából 35 percig tart, aminek 70 milligramm nektár lesz az eredménye. Ebből következik, hogy egy kiló méz elkészítéséhez 2.000.000 virágra van szükség és körülbelül 144 000 km utat kell megtenniük
  • a méhanya az egyedüli kifejlett nőnemű egyed a kaptárban. 22 milliméteresre is megnövő, teste hosszúkás. Fő feladata az utódnemzés. Akár 4-5 évig is élhet - aktív idény alatt naponta 1000–1400 petét is képes lerakni: a megtermékenyítetlen petéiből herék kelnek ki, a megtermékenyítettekből dolgozók lesznek, - ennek arányáról az anya dönt. Tápláléka a méhpempő, ezt a dolgozó méhek állítanak elő.
  • a méhek színe fajtától függően az aranysárgától a sötétbarnáig (feketéig) változik, gyakran a potroh csíkozott.
  • a méhek tánccal is kommunikálnak: körtánccal jelzik, hogy az élelem a kaptár 100 méteres körzetében található, és rezgőtánccal, ha a táplálékforrás 100 méternél messzebb van.
  • a méhek valóságos matematikai zsenik. Ki tudják számolni a távolságokat és szögeket, figyelembe véve a nap állását és a föld görbületét
  • a támadó méh a felhalmozott készleteit védi
  • a méhek 5-6 km sugarú kört járnak be, ami több mint 7800 hektárnak felel meg
  • télen összehúzódva, fürtöt alkotva védekeznek a hideg ellen és azt a mézet fogyasszák, amit a nyár folyamán sikerült összegyűjteniük
Forrás: ForestPress