lopják a fát az erdőbőlAz Északerdő Zrt. vezérigazgatója krosszmotort is venne a rendőröknek, csak elkapják a fatolvajokat. Azt mondja, hogy az elfogott tolvajokon jogerős ítélet birtokában sem lehet behajtani az okozott kárt.

A fűtési szezon közeledtével jelentősen megszaporodnak a kisebb falopások. Sok tolvajt meg is fognak, de mivel a szabálysértési értékhatár húszezer forint, büntetőjogilag nem lehet eljárni ezekkel az erdőt dézsmáló személyekkel szemben, akik egy biciklin vagy kis szekéren elvihető mennyiségű fát tulajdonítottak el. Munkatársunk, a megye legnagyobb „erdőtulajdonosa” az Északerdő Zrt. vezérigazgatóját, Cserép Jánost kereste meg a falopásokkal kapcsolatos tapasztalatairól beszéljen. Megtudtuk, hogy mintegy 120 ezer hektárnyi erdőrészt kezel a cég. Az erdőkerületek vezetői nincsenek könnyű helyzetben, mert fejenként közel ezerhektárnyi területről kell gondoskodniuk. Szervezni a munkát és ellenőrizni a területet.
Ahol sokat lopnak
A vezérigazgató tapasztalatai szerint falopásnak erősen kitett területek közé tartoznak a Bódva-, a Sajó- és a Hernád völgyében található települések melletti erdőrészek. Kevésbé fertőzött a illegális fakitermelés szempontjából az összefüggő, nagyobb erdőrészekkel fedett Zemplén és Aggtelek környéke. A fa tolvajok évente 15 ezer köbméter fát vágnak ki engedély nélkül. Az Északerdő által falopások miatt tett feljelentések száma százas nagyságrendű. Nagyon sok tolvajt elfognak a rendőrök és eljárást kezdeményeznek. A bírósági szankció kiszabása után a társaság sokszor megpróbálja behajtani tolvaj által okozott kárt. Ezeket a pereket sorra megnyerik, de az elkövetők általában rossz szociális és anyagi körbe tartozó személyek, akik fizetni nem tudnak.
Motort vennének
Cserép János szerződéskötésre, készül a rendőrséggel és anyagi áldozatot is vállalnak, hogy visszaszorítsák az egyre terjedő falopásokat. Együtt járőrözés, terepjáró és speciális krosszmotorok beszerzését is felajánlják, hogy a rendőrök elkaphassák az elkövetőket. Az igazgató elmondta még, hogy kívánatos lenne, hogy az erdőkerülők olyan hatósági jogosítványokat kapjanak, mint a nemzeti parkok őrei. Ők tettenérés esetén akár kényszerítő eszközt is használhatnak a vétkesek visszatartására. A rendőrök pedig lefoglalhatják a lopáshoz használt eszközöket és szállítójárműveket is - tette hozzá.

Rendőrségi eljárások
A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az illegális fakitermeléssel kapcsolatosan 2008. szeptember 1-től október 19-ig tartott fokozott ellenőrzések alapján a rendőrök 1.308 intézkedtek 368 fővel szemben. Csaknem. 2,4 millió forint helyszíni bírságot szabtak ki. 195 esetben szabálysértési feljelentést tettek. 8 főt elfogatóparancs alapján fogtak el. További 18 főt állítottak az illetékes hatóságok elé, 5 ügyben kezdeményeztek eljárást bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt - tudatta dr. Gaskó Bertalanőrnagy, a kommunikációs iroda vezetője.

Forrás: Boon