medvetámadás ért egy idős vadásztA 12 évvel ezelőtt a Pireneusokba újratelepített medvék eltávolítását kérték a regionális hatóságok Spanyolország észak-keleti részén – jelentette az AFP. Lábán, karján össze kellett ölteni azt a 73 éves vadászt, akit múlt csütörtökön ért medvetámadás, miközben kutyájával vaddisznóra vadászott. Ez volt az első, ember ellen irányuló támadás azóta, hogy 1996-ban szlovéniai medvéket telepítettek a spanyol-francia határon elnyúló Pireneusokba.
Aran régió közgyűlése egyhangúan elfogadta az állatok eltávolítására és az újrahonosítási program leállítására vonatkozó, illetékes hatóságokat felszólító indítványt.
A helyi hatóságok a támadást elkövető medve, - valószínűleg a 2006-ban a Francia Pireneusokban szabadon engedett, Hvala nevű állat -  befogására irányuló műveletbe kezdtek.
Környezetvédő szervezetek felháborodásuknak adtak hangot a döntés kapcsán. Egyesek szerint Hvala talán vemhessége miatt agresszív, s befogása kihatna egészségi állapotára.
Vélhetően húszra tehető a Pireneusokban megmaradt medvék száma. Közülük nyolc él Aran térségében.
Az öreg vadászt ért támadás óta az észak-nyugat spanyolországi Leon vidékén egy autópályán kamion medvét gázolt halálra. A spanyol hatóságok szerint ilyen baleset eddig még sohasem fordult elő.
Leon térségében száz-százötvenre tehető a medvék száma.

Forrás: ForestPress