szilveszteri sakálhajtásMit csinálsz december 31-én? Még mielőtt válaszoltam volna bármit is, meg is jött a parancs: várunk Balotán az aranysakálhajtásra!

Bács-Kiskun megyében, Balatoszálláson, a Rákóczi Vadásztársaság idén is megrendezte az év utolsó ragadozógyérítését. Annak ellenére, hogy pár óra múlva beköszön az új év, közel 56 fő vadász, és 10 fő hajtó jelent meg a balotai vadászháznál a reggeli eligazításon. A vendéglátók reggelivel és meleg teával kínálták az ország szinte minden ponjáról érkező vendégeket. Többen érkeztek, Szegedről, Mohácsról, Pécsről, Dunavarsányból, Taksonyból, és még Debrecenből is. Sokan, akik megkedvelték a Kiskunságot, nagy örömmel vesznek részt barátaikkal a közös társasvadászaton.

Az egybegyűlteket Huszta István, a társaság elnöke köszöntötte. A balesetvédelmi eligazítást és a hajtások menetét Sógor Attila, hivatásos vadász ismertette, külön figyelmet szentelve annak, hogyan járjanak el a vadászok, amikor aranysakálra vadásznak.

Mivel a faj rendkívül óvatos, rendkívül érzékeny a zajokra is. Ha a leállók nem tartják be az alapvető szabályokat, a vadászat eredményessége kérdésessé válhat. December 31-én, a közel 15 Celsius fokos hőmérséklet miatt, szinte tavaszias idő fogadta a vadászokat és hajtókat. A szerencsésebbek a helyi dámszarvasbika-állományt is megcsodálhatták.

A Budai sarok területrészen, az egyik “ismert” rudliban, az első hajtás végén, egy fehér színváltozatú dámtehén is feltűnt egy pillanatra, azonban ekkor még aranysakált senki nem látott. A második hajtásban hirtelen felgyorsultak az események. Alig, hogy elindult a hajtás, szinte azonnal megszólaltak a leállók sörétes fegyverei. A leállók minden esetben egy nagyobb fa mögé húzódtak, mert a sakál ha meglátja az embert, nem tör ki, bent marad a hajtásban.

Fokozva az eredményességet, a hajtás két oldalán is elállósor várta a sakálokat. A második hajtásban több vadász legalább két aranysakálra tett lövést. Az egyik esetben egy nagy termetű aranysakál tört ki és tűnt el a sűrű fenyvesben. A második esetben visszafelé tört és a rutinos ragadozó keresztülvágott a hajtósoron. Sajnos a keresés sem hozott eredményt. A sakál ahogy felbukkant, úgy el is tűnt a mozaikos erdőben.

A harmadik felállásban a Újvári sarjas területrészt hajtották meg. Itt, minden évben több sakált került terítékre. Idén is jól kalkuláltak a vadászat szervezői. A hajtás felénél, az elállókra két helyen, két aranysakál tört ki a fiatal nyarasból. Az egyik aranysakált Fehér Péter, kecskeméti vadász hozta terítékre. Az ismert ragadozóvadász meg sem mozdult. Megvárta míg közel kerül hozzá a nagytestű sakál, majd egy lövéssel terítékre hozta – mesélte az elejtés részleteit mikor kiérkeztünk mellé. A második aranysakál után pedig pillanatokon belül terítékre került a második is.

Ez az egyed, azért volt különleges, mert az elülső és a hátulsó lába hiányzott. Ennek ellenére, jelentős volt a testtömege. Fogyatékossága úgy tűnik, hogy nem befolyásolta a napi vadászatában. Ebben a hajtásban is volt olyan aranysakál, ami visszafelé tört és neki fordulva a hajtósornak kitört a vadászok és a hajtók között. Böcsödi Károly, Pest megyei ragadozóvadász hívta fel a figyelmet arra, hogyan kell a sakál vadászaton a vadászoknak viselkedni. A sakál vadászata ugyanis olyan mint a mezei nyúlé: folyamatosan a lábunk elé is figyelnünk kell, mert akár el is sétálhatunk mellette! A sakál megfigyelése szerint képes hidegvérrel megvárni, amíg a hajtás elmegy mellette!

A hajtás legvégén, a teríték elkészítése után, óévzáró sortűzzel köszöntek el a ragadozóvadászok a 2022-es évtől. A vadásztársaság vadpörkölttel hálálta meg a vendégek részvételét az aranysakálhajtáson és senki nem mehetett el üres gyomorral!

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: Agrojager