Máté Bence az év természetfotósaMáté Bence, Szegeden végzett erdésztechnikusnak ítélték idén az év természetfotósának járó elismerést. A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége 2008-as pályázatának díjait kedden adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol látható Az Év Természetfotósa kiállítás.

Idén az év ifjú természetfotósának Turós Balázst választották, az év természetfotója pedig Selmeczi Dániel halakat ábrázoló, Úszva című képe lett. A Béres Csepp - Az Év Természetfotósa 2008 pályázatra 163 pályázó összesen 3518 pályaművet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 123 fotográfiát, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon is láthat a nagyközönség.
A pályázaton 12 (11 felnőtt és egy ifjúsági) kategóriában osztott ki első, második és harmadik díjat a Novák László fotóművész vezette, hét tagú zsűri, amelynek tagja volt a tavalyi fődíjas, Karai Csaba is. Az év természetfotósa címet az az alkotó nyerte, aki a legtöbb kategóriadíjat kapta, illetve a legtöbb képpel szerepel a kiállításon.

A "Kezünkben a Föld" kategóriában Somodi Ferenc (Mobil), Daróczi Csaba (Elhagyatva) és Nagy Katalin (Trollok ösvénye) kapott elismerést.
"A madarak viselkedése" elnevezésű kategória díjazottjai: Máté Bence (Nyírfajd), Kudich Zsolt (Vita) és Radisics Milán (Szürke gulya seregélyekkel).

"Az emlősök viselkedése" című kategóriában az első helyet Perényi János (Nyiladék), a másodikat Kazsu Attila (Hóálca), a harmadikat pedig Gyarmati Csaba (Magányos dal) egy-egy képe szerezte meg.

"Az állatok viselkedése" témában Daróczi Csaba (Vargabetű), Előd László (Négy kalmár 2) és Borbás Gyula (Elíziumi mezők) alkotásait jutalmazta a zsűri.

"Az állatok szemtől szemben" című témakörben az első díjat Kudich Zsolt (Békakirály), a második díjat Máté Bence (A legnagyobb csőr), a harmadik díjat Barkóczi Csaba (Mellesleg) érdemelte ki.

A "Növények és gombák" kategória nyertese Győri István (Kockás) lett, akinek alkotása mellett még Kudich Zsolt (Életfázisok) és Nagy Gergely (Hungaricum kikerics) egy-egy képét díjazták.

A "Kompozíció, forma és kísérletezés" témában Somogyi Márk (Mozdulatlan vízfolyás), Czintos Ödön (Fényháló) és Fodor Ferenc (Vonalak) kapott elismerést.

A "Csepp a természetben, természet egy cseppben" című kategória legjobbjainak Ambruzs Péter (Díszkivilágítás), Nagy Bertold (Eső után) és Fodor Ferenc (Az élet vize) munkáit választották.

A "Tájak" elnevezésű kategória díjazottja Somodi Ferenc (Paradicsom), Jekkel Csaba (Balatoni vihar) és Nagy Katalin (Fényjáték) lett.
Az "Élet a vízfelszín alatt" témakör képei közül Násfay Béla (Császári pár), Előd László (Négy kalmár) és Dombovári Tibor (Reggel) egy-egy felvételét díjazták.

A "Napnyugtától napkeltéig" kategóriában Daróczi Csaba (Szúnyog az éjszakában) képét találták a legjobbnak, a második és harmadik díjat Máté Bence egy-egy alkotásának (Gödény Csaba, Sasok) ítélték.

Az ifjúsági kategória első és harmadik díját is Turós Balázs egy-egy képének (Felületi feszültség, Párbaj) ítélték, a második helyezett Vadász Anna egy felvétele (Sorakozó) lett.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Somogyi Márk Mozdulatlan vízfolyás című fotója nyerte el. A Vadon természetvédelmi magazin különdíját Mészáros András A potyautas című képe, a Nimród vadászújság különdíját Nagy Csaba Figyelő szarvasa, a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő lap különdíját pedig Vető István Jó szélben című képe kapta.

A TermészetBÚVÁR ökológiai magazin különdíjat is adott Máté Bencének A legnagyobb csőr című képért, a Nyírfajd című fotóval pedig az idei év természetfotósa elnyerte a naturArt Dr. Tildy Zoltán-díját is.

A Nimród Magyar Természetfotós Társaság Nagygyörgy Sándorról elnevezett elismerését Krizák István Óvatos léptek című képe kapta. A Magyar Természetfotósok Szövetsége 1993-ban indította útjára a pályázatot, amelyet most hirdetett meg tizenhatodik alkalommal. A pályázat anyagából összeállított válogatást már öt éve a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban állítják ki.
Amint azt annak idején megírtuk, Máté Bence, a BBC természetfotós világpályázaton 2005-ben a felnőtt kategória második legértékesebb elismerését, az Eric Hosking díjat továbbá az Emlősök kategória 2. és a Madarak kategória 3. díját is bezsebelte. Az év természetfotósának járó elismerést 2006-ban is Máté Bence kapta. A fotóművész több helyezést is elért, s ugyancsak neki ítélték oda akkor a Magyar Természetfotósok Szövetségének Tildy Zoltán-díját is, akárcsak idén.

Forrás: Greenfo/ForestPress