bezárhat a pécsi állatkertBár az állatkertnek 2011-ig szól a működési engedélye, de nem tudott maradéktalanul eleget tenni az állatok tartási körülményeire vonatkozó előírásoknak Környezetvédelmi okokból bezáratja a zöldhatóság a pécsi állatkertet, ha megszakad az intézmény átköltöztetésének előkészítési folyamata - mondta Jeszták Lajos, a szervezet dél-dunántúli vezetője az MTI-nek. Indoklása szerint bár az állatkertnek 2011-ig szól a működési engedélye, nem tudott maradéktalanul eleget tenni az állatok tartási körülményeinek javításával és a vadaspark alatt húzódó ivóvízbázis védelmével kapcsolatos előírásoknak. Az előbbi bizonyos állatok bemutathatóságának korlátozásával szankcionálható, az utóbbi esetén pénz hiányában a bezárás vagy a költözés jelenthet megoldást.

Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat szeretné megmenteni állatkertjét, már csak azért is, mert a kifutók szakszerű szigetelése 800 millió forintba, vagyis annyiba kerülne, mint egy új, európai uniós támogatású vadaspark-beruházáshoz szükséges városi önerő. A baranyai megyeszékhely közgyűlése várhatóan november 20-án dönt a forrás biztosításáról, s pályázati támogatás elnyerésével, összesen 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel az intézmény 2011 nyarán már új helyen fogadhatja a látogatókat.

Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója is a költözést támogatja, akkor ugyanis nem három, hanem 10-12 hektár állna rendelkezésre a kétszáz faj ezer egyedének bemutatására.
Elismerte, hogy a vízbázis védelmével továbbra is vannak problémák, ám az állatok tartására vonatkozó jogszabályoknak nyolcvan százalékban eleget tettek az október 31-i határidőig. Csak a csimpánzok és a tigris számára nem tudtak nagyobb, speciális kifutót építeni, ahhoz ugyanis százmillió forintra lett volna szükségük, amely nem állt rendelkezésükre.
Amint arról korábban hírt adtunk, a Mecseki Erdészeti Zrt. vezetői tavaly azzal az ötlettel keresték meg az önkormányzatot és az állatkert vezetőjét, hogy szívesen vennék, ha az intézmény a Mecsextrém park melletti tölgyerdőbe költözne. Az erről szóló döntés-előkészítő tanulmány alapján a helyszín alkalmas lenne az intézmény és a hozzá tartozó, Pécs belvárosában kialakított terrárium hosszú távú üzemeltetésére.

A kiszemelt terület könnyen megközelíthető, a létesítmény pedig a kalandparkkal egymást erősítve egyre több látogatónak nyújthatna izgalmas, érdekes, tartalmas szórakozást.
A költözés a környezetterhelés csökkentése miatt egyre sürgetőbb feladat. Az elmúlt évtizedben szakértők felvetették, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvízellátásában.
A vadaspark azóta arra törekszik, hogy a lehető legkisebb terheléssel működjön. Néhány kivételtől eltekintve megvált nagyvadjaitól és olyan kisebb testű, de érdekes fajok beszerzésén, cseréjén fáradozott, melyekkel továbbra is megőrizheti vonzerejét.

Forrás: MTI