agarasz konferenciaAz Országos Agarász Egyesület (OAE) idén 5. alkalommal rendezte meg az „Évadnyitó agarászat, hagyományőrző vadászati napot és szakmai konferenciát” a Zala vármegyei Mihályfán.


A Nimród Vadászújságnak Keresztes János, az OAE elnöke számolt be a rendezvényről, aki elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy a program évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend és a szakmai konferenciának otthont adó mihályfai Kultúrház idén már zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik az ország minden tájáról képviseltették magukat, hisz voltak vendégeik Csongrád-Csanád, Tolna, Vas, Baranya és Békés vármegyéből is.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az agarász évadnyitók nem kizárólag az agarászatról szólnak, így idén is színes előadássorozattal várták a hallgatóságot. Tóth Csaba PhD., a keszthelyi Vadászati Múzeum vezetője előadásában a hagyományok tiszteletéről és a vadászati múzeum oktatásban betöltött szerepéről beszélt, érintve a vadászok képzését is. Az előadók sorában őt követte dr. Bende Attila, a Soproni Egyetem adjunktusa, aki tudományos igényességgel ismertette az időjárás és az erdei szalonka vonulásának összefüggéseit, majd Kőhalmy Tamás festőművész „A barlang mélyéről a katedrálisok magasságáig” címmel tartott rendkívül színes és érdekes prezentációt a művészetek fejlődéséről, utána pedig a gödöllői Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ szakemberei, Mátyás Enikő és dr. Hudák Péter a magyar ebfajták génmegőrzésével kapcsolatos stratégiai feladatokról tájékoztatták az egybegyűlteket. Végezetül pedig Keresztes Szilárd, az OAE alelnöke számolt be a magyar agárral történő vadászat feltételeiről. A prezentációkat követően a szakmai napot Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke értékelte, aki az agarászatért végzett munkájáért az OAE díszoklevelét és a hozzá járó ezüst kitűzőt vehette át.

A rendezvény keretében Molnár Balázs, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Vármegyei Területi Szervezete Kinológiai Szakbizottságának új elnöke is bemutatkozott.

A napot Kőhalmy Tamás kiállítása színesítette, majd az ebédszünetet követően 14 órától a nagyközönségnek szólt a show, kutyás és solymász bemutatókkal, valamint agárfuttatással folytatódott a program. Az OAE tagjai mellett közreműködtek Osadczuk Csaba (Gyurkóvári Kennel), a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub (MEKK) és a Venator - A Vadászó Erdélyi Kopókért Alapítvány képviselői (Kovács Örs és Topánka Roland), valamint a Magyar Ifjak Reform Solymász Alakulata (MIRSA).

Forrás: Nimród