hóleopárd lett a díjnyertes fotóA vadon élővilágának fotósa, Steve Winter nyerte el 2008 tekintélyes díját a hóleopárd éjszakai portyájáról készített felvétellel. A fotó elkészítése 13 hónapon át tartó megfigyelés eredménye. A veszélyeztetett hóleopárdot a fotós a Közép-Ázsia magas hegyeiben a faj számára kedvezőtlen élőhelyen kapta lencsevégre. A versenyt immár 44. éve írja ki a BBC Wildlife Magazine és a Londoni Természettudományi Múzeum.
A zsűri hónapokon át tartó munkával, több mint 32.450  beérkezett fotót tekintett meg, mielőtt végső döntését meghozta.
Hasonlóan érdekes hír, hogy a világ leginkább veszélyeztetett nagymacskáinak, az amúri leopárdoknak egy nőstény példányát sikerült fogságba ejteni, megvizsgálni és lefényképezni az orosz-kínai határ közelében. Az amúri leopárdokból mindössze 30-40 példány él az Orosz Föderáció dél-keleti csücskében a kínai határ mellett. A Vadvédelmi Társaság (WCS) és az Orosz Tudományos Akadémia biológiai és földtani intézetének munkatársai nagyon megörültek, amikor sikerült fogságba ejteniük a ritka állatot. A nőstény amúri leopárdot alaposan megvizsgálták és számos fotót is készítettek róla. Súlya 39 kilogramm, életkorát pedig 8-10 évre becsülik. Miután szegény pára átesett a vizsgálatokon és a fotózáson, sértetlenül távozhatott.
Az amúri leopárdok az utóbbi száz évben fogyatkoztak meg drasztikusan a vadászatok és az erdőirtás miatt. Ma már csak néhány tucat él belőlük, de legalább ez a kicsi szám harminc éve már nem csökken. A szakemberek mindent elkövetnek, hogy ez így is maradjon, de nemzetközi összefogással el szeretnék érni azt is, hogy újból felszaporodjanak.

Forrás: ForestPress