rendkívüli viharkárTöbbszöri kérés ellenére a lakosság nem veszi figyelembe a veszélyre vonatkozó felhívást. Ismételten és nyomatékosan kérik, ne közelítsék meg a veszélyesnek nyilvánított erdőket, melynek őrzése – a terület nagyságából adódóan – szinte megoldhatatlan. A Lillafüredi és Keletbükki Erdészeti Igazgatóság területén elmúlt csütörtökön csak pár percig tartó szélvihar volt, de a jelenlegi szakértői becslések szerint 20 000 köbmétert meghaladó a tönkrement, túlnyomórészt bükk faanyag – mondta el a ForestPress-nek Rencsiné Ágh Márta sajtószóvivő.

– Az infrastruktúrát (utakat, épületeket, vezetékeket) ért károkat is beszámítva jelenleg 150 millió forint az anyagi kár, hangsúlyozzuk, hogy csak becslésekre tudunk támaszkodni, mert nagy kiterjedésű a vihar által érintett terület. Mintegy 60 hektáron kell újraerdősíteni fiatal bükkösöket – tette hozzá.

A szakértői felmérés jelenleg is folyik, a természetvédelemmel és az erdőfelügyelettel közösen, és még nem látják a végét. A teljes kárfelszámolás és a helyreállítás várhatóan hosszú hónapokig tartó munkát igényel.
A kárfelméréssel párhuzamosan azonnal megkezdték az utak, a sípálya, az épületek felszabadítását.
Rencsiné Ágh Márta szerint különleges szakértelmet igénylő, nehéz és költséges fakitermelési feladat az egymásra borult, fennakadt fák letermelése, a területek felszabadítása, a faanyag mentése. A roncsolt, széthasadt törzsek hasznosításának kidolgozása is folyamatban van, mivel nagyon nagy mennyiségű fa hasznosítását kell rövid idő alatt megoldani.

A sajtószóvivő hangsúlyozta, hogy többszöri kérésük ellenére a lakosság nem veszi figyelembe a veszélyre vonatkozó felhívást.
Ismételten és nyomatékosan kérik, segítsék az erdőgazdaság munkáját azzal, hogy nem közelítik meg a veszélyesnek nyilvánított erdőket, melynek őrzése – a terület nagyságából adódóan – szinte megoldhatatlan.

Forrás: ForestPress