ragadozogyerites somogyJúnius 28-án zárult az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezete által, immáron 10. alkalommal meghirdetett egyhetes Ragadozó Gyérítési Program. A teríték ünnepélyes átadására a SEFAG Zrt. Tókaji lőterén került sor.


Pongrácz István, az OMVK SVTSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Kemenszky Péter, az OMVK SVTSZ titkára értékelte szakmai szempontból a programot, mely – megfogalmazása szerint - demonstratív módon hívja fel a figyelmet a ragadozógyérítés fontosságára. A terítékadatokat illetően az idén egy jelentős emelkedés tapasztalható, főként a szárnyas kártevők vonatkozásában. Míg az elmúlt években 70-90 ragadozó került terítékre, az idén összesen 192. A szakember rámutatott arra, hogy a szárnyas dúvad magas terítéklétszáma alapján elmondható, hogy a gyéríthetőség lehetősége bizonyítást nyert esetükben is. A legtöbb egyedet Larsen csapda segítségével ejtették el a résztvevő vadászok. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampányszerű gyérítés nem megoldás, mert a ragadozók számának apasztása egész éven át tartó, folyamatos feladata a vadászatra jogosultaknak.

A terítékadatokat dr. Varga Gyula, a SEFAG Zrt. Vadgazdálkodási osztályvezetője ismertette. A terítéken összesen 192 szőrmés és szárnyas dúvad feküdt: 5 aranysakál, 31 borz, 48 róka, 1 nyest, 53 dolmányos varjú, 48 szarka és 6 szajkó.

A szakember külön kiemelte a Zselic Vadásztársaságot, ahonnan 7 tag vett részt a programban.

Az első három helyezett nettó 70-100-150 ezer Ft pénzjutalomban részesült:

III. helyezett: Rózsa Martin - Polány Vadásztársaság, 26 példány,

II. helyezett: Beda János - Tengődi Diana Vadásztársaság, 34 példány,

I. helyezett: Vajda István - Kapostáj Zrt., 48 példány.

A hagyományok szerint a vadászok mellett a vadászatra jogosultakat is jutalmazzák a szervezők, a végeredményt - a korrektség jegyében - az egységnyi területre eső teríték alapján számolják ki, a számok tükrében a Vándorserleg az idei évben a Kapostáj Zrt.-hez került.

Forrás: Nimród