a kocka el van vetveMi a véleményed a hangtompítók esetleges engedélyezéséről? – kérdezte nemrégiben vadásztársaságunk tagjaitól körlevélben, közvélemény-kutatási célból az elnökünk.

A kérdés alighanem senkit se lepett meg, mert a „levegőben van”, ahogy mondani szokták. Sok jó cimbora rúgta már össze a port a témával kapcsolatban, mint ahogy az elektronikus éjjellátó eszközök ürügyén is.

Életünk szinte minden területén elural bennünket a technika, különös tekintettel az elektronikára. Sokak szerint korszakhatárhoz érkezett a vadászat is. Az ultramodern eszközök kiteljesítik képességeinket, pótolják hiányosságainkat. Messzebbre látunk, mint a sas, mélyebbre látunk az éjszakában, mint a bagoly. Hovatovább tanulni, gondolkodni se kell, a mesterséges intelligencia jóvoltából.

A fejlődést nem lehet megállítani. Ez már nem vadászat, tömeggyilkosság. Ez a két szélsőséges nézet birkózott, birkózik egymással. Mindkét álláspontnak megvannak a maga érvei, és ezek többsége helyes is. Az elektronikus eszközök, a hőkamerák, éjjellátó céltávcsövek pártfogói – sok egyéb mellett – a vadkárelhárítás hatékonyságának növekedését, a vaddisznók és sakálok eredményesebb állományszabályozását, a biztonságosabb vadfelismerést és ezáltal a baleset-megelőzést írják ezen eszközök javára. Az ellenzők, sok egyéb mellett az esélyadás, a válogató vadászat etikai és szakmai alapelvének lenullázását, egyszóval a vadászerkölcsöt féltik.

A technikai adottságok fejlődése mindig is együtt járt ellenérzésekkel és félelmekkel. A Nimród Vadászújság egyik, 1937. évi számában bukkantam Sólyom Elültöltők című írására, melyben megvallja a modern automata fegyverek iránti ellenszenvét. „…azért a sokat dicsért tehetségükért, mellyel valósággal okádják a halált, s ezzel könnyelműségre csábítják a puskást.”

Igaza volt, a modern puska, a céltávcső és nagy erejű töltény sokakat „gyorskezűvé”, könnyelművé tesz. De a fejlődést valóban nem lehet megállítani. Hamar bebizonyosodott, hogy a vadászetikára nézve nem az eszköz az igazi veszélyforrás, hanem az a személy, aki használja. A konyhakéssel is lehet ölni.

A vita eldőlt. A Magyar Közlönyben megjelentek a vadászati törvény egyes pontjaira vonatkozó változások. Ezek közül itt és most csak az elektronikus képalkotókról, vagy képátalakítókról, konkrétan az éjszakai lövésre is alkalmas eszközök – komoly megkötések melletti –, engedélyezéséről szólok.

Én nem vártam a törvényi engedélyezést, nem igénylem ezeket az eszközöket. Pénzem sincs ilyesmire. De nem is féltem tőlük annyira a vadat, a vadászatot. A gátlástalan, kapzsi, erkölcstelen vadászoktól annál inkább. Az eszközhasználatnak is megvan, meg kellene, hogy legyen a maga kultúrája. Vita helyett most már erre kell, erre érdemes koncentrálnunk.

Forrás: Nimród