erdei óvoda és erdei iskola minősítésÁtadták az első minősített erdei óvoda tanúsítványt Somoskőújfalun, emellett a 157 regisztrált erdei iskola közül újabb 22 is minősítő tanúsítványt szerzett - közölte az oktatási tárca szerdán az MTI-vel.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője elsőként egy óvodának „Erdei óvoda Szolgáltató” 22 iskolának pedig „Erdei iskola Szolgáltató” címet adományozott szerda délelőtt Somoskőújfalun.

A cél az, hogy 2013-ra 150-160 minősített intézményből álló Erdei Iskola és 25-30 Erdei Óvoda Szolgáltatók hálózata jöjjön létre. Jelenleg a minősített Erdei Iskola Szolgáltatók száma 96, az előminősítetteké 41. A minősítések elbírálását folyamatosan végzi az Erdei Iskola Szolgáltatók Érdekegyeztető Tanácsa. A folyamatot nagymértékben segítheti, hogy az Európai Unió operatív programok keretében jelentős összegű pályázati lehetőség nyílt az erdei iskolák infrastruktúrájának fejlesztésére.

A minősített erdei iskola és óvoda rendszer az anyaiskola székhelyétől különböző helyszínű, a környezet adottságaira építő tanulásszervezési forma. A tanulók több napot töltenek el iskolájuktól eltérő helyszínen, a természetben.
A minősítő tanúsítvány garanciát jelent a gyermekek, szülők és a pedagógusok számára a szolgáltatás színvonalára.
Az erdei szolgáltatók minősítését a Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) végzi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából. Az oktatási tárca közlése szerint az erdei óvoda, iskola program átfogó célja, hogy elősegítse a gyermekek környezettudatos magatartásának és egészséges életvitelének kialakulását.
A program különös figyelmet fordít a gyermekek gondolkodásmódjának fejlesztésére, hogy érzékennyé váljanak a környezetük és a saját egészségi állapotuk iránt, és képesek legyenek a természeti és ember alkotta értékek felismerésére, megőrzésére.

Az Erdei Óvoda Program keretén belül a gyermekek többnapos programsorozatban vehetnek részt (bentlakásos vagy egész napos formában), ahol aktívan, játszva sajátíthatják el a környezettudatos gondolkodás alapjait.
Az Erdei Iskola Program célja a környezettel harmonikus, egészséges életvezetési képességek fejlesztése és a közösségi tevékenységekhez kötődő szocializáció. A tanítás tartalmilag és tantervileg szervesen kapcsolódik a választott helyszín természeti és szociokulturális környezetéhez.

Az erdészeti erdei iskolák közül a Balaton-felvidéki Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészet), a Hubertusz Erdei Iskola (HM VERGA  Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.), a Dombszky Pál Erdészház Erdei Iskola (Ipolyerdő Zrt. - Kemencei Erdészet), a Malomerdő Panzió és Üdülőház, Ökoturisztikai Központ (Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt.) kapta meg a minősítést.

Forrás: MTI