bogesA kapitális gímszarvasbikák földjén, Zala vármegyében már készülnek a vadásztársaságok a bőgésre.

Az eddigi terepi tapasztalatok alapján jó vadászati főidény elé néznek a társaságok, és nagyjából a vendégkör is kialakult már.

Mint azt Nyírő Sándortól, a zalamerenyei Kisbalaton Vadásztársaság vadászmesteréről megtudtuk: eddig már 15-20 vendég érkezése látszik, de ez a szám még biztosan tovább nő, hiszen az elmúlt években azt tapasztalta, hogy szeptemberben minden egyes napon vadásztat. A vadászterületen láttak már jó bikákat. Mint mondta, a térségben sok a szarvas – ebből fakadóan jelentős a vadkár is –, ám ezek csak akkor maradnak meg adott helyen, ha elegendő víz és táplálék áll rendelkezésükre, valamint a nyugalmuk is biztosított. Van okuk a bizakodásra, hiszen közel a Kis-Balaton, ott a Zalamerenyei-tó és az Orosztonyi-patak. Mivel jó a kapcsolat a mezőgazdasági termelőkkel, többen közülük a learatott búza helyére zöldítésként fehér mustárt vetnek, ami kiváló táplálék a vadnak.

Góber Zoltántól, a Nagykanizsai Erdőgazdasági Dolgozók Vadásztársasága elnökétől megtudtuk: a területen jelentős, jó minőségű gímállomány él. Területi adottságaik és a kiterjedt erdőtömbök miatt a bikák végig helyben vannak, tehát nem csak a bőgés időszakában jönnek át a szomszédos vadászterületekről a tehenekhez. Ezért már a felrakás időszakában látják őket, és meggyőződhettek arról, hogy a mostani idényre is várható jónéhány ígéretes példány. Ami pedig a vendégkört illeti: ugyan korábban lehetett hallani negatív jóslatokat a közismert gazdasági problémák miatt, de egyelőre nem tapasztalnak visszaesést.

Dénes Sándor, az újudvari székhelyű Hubertus Vadásztársaság fővadásza érdeklődésünkre elmondta: minden év szeptemberében jelentős a vendégvadászforgalmuk, ami Zalában megszokott, hiszen a terület meghatározó vadfaja a gímszarvas. Az idei bőgésre gyakorlatilag minden szabad időpontjuk elfogyott. A magyarokon kívül érkeznek vendégvadászok Ausztriából, Németországból és Olaszországból is, közöttük sok a rendszeresen visszatérő. Mint azt elárulta: vannak napok, amikor egyszerre 10-12 vendéget vadásztatnak, ezért bizony szeptemberre nemcsak a bőgőhelyek kaszálását kell elvégezni és a leseket rendbe tenni, hanem házigazdaként mentálisan is fel kell készülni, mert ez az időszak mindenki számára extrém leterheltséget jelent.

Forrás: Nimród