romaniabarnamedvekAlaposan visszanyeste a Román Akadémia azon problémás medvék számát, amelyeket az emberek életének és vagyonának megóvása érdekében kilőhetők.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken Kolozsváron közölte: az elődje, Tánczos Barna miniszteri mandátuma idején kidolgozott tervezetet, amely lehetővé tette volna 426 példány megelőzési, illetve 55 példány beavatkozási céllal történő kilövését, a tudós társaság illetékes intézménye jelentős mértékben felülbírálta. „Nemrég a Román Akadémia is közölte az álláspontját. Azt hiszem, a legfontosabb kérdés magára a kvótára vonatkozik. Más szóval, a Román Akadémia úgy véli, hogy 140 példány a megelőzési kvótára és 80 példány az intervenciós kvótára elegendő lenne. Ezért nem javaslom, hogy tárgyalásokat vagy vitát kezdjünk a Román Akadémia szakembereivel.

Én ezt a számot természetesnek veszem, és jeleztem a környezetvédelmi minisztérium munkatársainak, tekintettel arra, hogy szinte naponta vannak konfliktusok a medvék és az emberek között, tekintettel arra, hogy vannak olyan megyék, amelyeket ezek a konfliktusok rendkívül súlyosan érintenek, akár az emberek háztartásában keletkezett jelentős károkról, akár emberéleteket követelő veszteségekről beszélünk” – mondta Mircea Fechet.

Mint arról beszámoltunk, Tánczos Barna még júniusban, mandátuma utolsó napján írta alá a rendeletet, amellyel a medvepopuláció kezelését szolgáló törvénycsomag teljessé válik. „A megelőzési és beavatkozási célú vadászatról szóló rendeletet aláírtam, és a minisztériumból elküldtük a tudományos akadémiának és a vadászati tanácsnak véleményezésre, ezt követően megjelenik majd a Hivatalos Közlönyben” – olvasható Tánczos Barna bejegyzésében. A távozó környezetvédelmi miniszter felidézte, hogy a Székelyföldön 2016 óta egyre erősebben veszélyeztették az emberi életet és javaikat az elszaporodott medvék.

„Az elmúlt 905 napban az RMDSZ azon dolgozott, hogy megvédje az emberek életét és a javakat, valamint hosszútávon megnyugtatóan rendezze az ember-medve együttélést, és szakmai alapokra helyezze a medvepopuláció szabályozását Romániában” – olvasható Tánczos posztjában. A kormány ugyanakkor nem sokkal később közölte: a Román Akadémia csak a jogszabály dokumentációjának kiegészítése után véleményezi a barnamedvékre vonatkozó intervenciós kvótákról szóló környezetvédelmi miniszteri rendeletet.

A közlemény szerint Tánczos Barna tárcavezető június 14-én jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni, de előzetesen nem kérte ehhez a Román Akadémia természeti emlékek gondozásáért felelős bizottságának (CMN) hozzájárulását. Ez utóbbi testülettől a környezetvédelmi minisztérium június 14-én 18 óra 8 perckor e-mailben kérte a rendelet jóváhagyását.

A kéréshez azonban nem csatolták az Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézetnek azt a tanulmányát, amelynek alapján a tárca az intervenciós kvótákról döntött. Az akadémia csak akkor fogja elemezni a kérést, ha a minisztérium a rendelet dokumentációját kiegészíti ezzel a tanulmánnyal – közölték június 19-én.

Az intézmény emlékeztetett: a hatályos törvények szerint indokolt esetben a környezetvédelmi minisztérium a tárcavezető utasítására, a Román Akadémia előzetes véleményezése alapján megállapíthat vadgazdálkodási intervenciós kvótákat, „feltéve, hogy nincs elfogadható alternatíva, és a derogációk nem veszélyeztetik az érintett fajok populációinak megmaradását a természetes élőhelyükön”.

Forrás: Krónika online