sólymásztalálkozóSólymásztalálkozót tartanak a Békés megyei Füzesgyarmaton. A találkozóra nyolc országból 100 sólymász és 120 ragadozó madár érkezett. A szombatig tartó találkozón vadásznak is, nem csak sólymokkal, hanem sasokkal is. A rendező Magyar Solymász Egyesületnek jelenleg 130 tagja van. Mivel a sólymok védett állatok, tartani csak tenyésztett ragadozó madarakat lehet - mondta el Czifrák Gábor solymász.

A solymászatot szigorúan szabályozzák. A tenyésztett állomány is védettnek számít, ezért minden madarat számon tartanak. Az egyesületbe két éves előtagság és több vizsga után lehet csak belépni. Egy-egy fióka több százezer forintot ér, a kifejlett példányok értéke pedig az egy milliót is elérheti.

A solymászat ezer éves sport, és az idők folyamán nem változott. Ma is ugyanúgy vadásznak a ragadozó madarakkal, mint őseink, amikor bejöttek a Kárpát-medencébe - mondta Czifrák Gábor.

A vándorsólyom a világ leggyorsabb madara. Amikor lecsap, akár a 400 kilométer/órás sebességet is elérheti. A solymászok szerint egyébként nem is a vadászat, hanem a madár és az ember kapcsolata a lényeg ennél a sportnál.

Forrás: FH