folyik a viharkárok felszámolása a bükkbenNyomatékosan kérik a kirándulókat, segítsék az erdőgazdaság munkáját azzal, hogy nem közelítik meg a veszélyeztetett területet. Amint korábban megírtuk, a Lillafüredi és a Keletbükki Erdészeti Igazgatóság területén október 30-án csak pár percig tartó szélvihar volt, de a szakértői becslések szerint közel 25 000 köbméter – túlnyomórészt bükk faanyag – ment tönkre, az anyagi kár mintegy 300 millió forint.

A károsodott erdőállományok 95 százaléka bükk, túlnyomórészt idős, 90 év feletti. A fák 60 százaléka kidőlt, 40 százaléka szilánkokra tört. Nagyon nagy mennyiségű roncsolt, széthasadt faanyag hasznosítását kell rövid idő alatt megoldani, ez komoly szakmai feladat az Északerdő Zrt számára.
A Bánkúton és környékén tapasztalható állapotokhoz képest súlyosabb a Keletbükki Igazgatóság területén végbement pusztítás. Itt fokozottan védett területeken vonult végig a vihar. A kár az igazgatóság egész évi fakitermelésének mértékét meghaladja – tájékoztatta a ForestPress-t Rencsiné Ágh Márta sajtószóvivő. – Az utakat még nem sikerült felszabadítani, az északi, meredek oldalakat gyalog is alig lehet megközelíteni. A károk felszámolása rendkívüli feladat, minden lehetséges munkaerőt ide csoportosítanak, hiszen csak a havazás beálltáig lehet dolgozni. A közelítő utak szűkek, nehéz az anyagszállítás.

Életveszélyre – sajnos e minősítés nem túlzás – figyelmeztető táblákat helyeztek el a turistaútvonalak mentén, és nyomatékosan kérik a kirándulókat, segítsék az erdőgazdaság munkáját azzal, hogy nem közelítik meg a veszélyeztetett területet, melynek őrzése szinte megoldhatatlan.
Felelőtlenség volna jóslatokba bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy mikor lehet majd ismét birtokba venni a kirándulóhelyeket, a sípályát, de az Északerdő Zrt. mind a Kelet-Bükkben, mind Bánkúton megtesz mindent azért, hogy mielőbb felszámolja a kaotikus állapotokat.

Forrás: ForestPress