vadaszjegyAz Országgyűlés december 12-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett a Vadászkamarai és a Vadgazdálkodási törvényt is módosítja.

A változások értelmében, amelyek rövidesen a Magyar Közlönyben is megjelennek, a jövőben a Vadászkamara és nem miniszteri rendelet állapítja meg minden évre a vadászjegy és a külföldiek számára kiállított vadászati engedély díját.

A december 12-én megszavazott jogszabálymódosítás szerint az érdekképviselet a vadgazdálkodásért felelős miniszterrel (agrárminiszterrel) történt előzetes egyeztetést követően minden év december 31-éig megállapítja és honlapján közzéteszi a vadászjegy kiváltásának, érvényesítésének illetve a külföldiek vadászati engedélye kiállításának ellentételezéséért fizetendő díj mértékét a következő évre.

Ennek megállapítása során a vadászati évet megelőző év júliusára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztói árindexet kell figyelembe venni két tizedesjegy pontossággal. Ez az érték 17,6 %-on alakult az idei évben, így a vadászjegyek vonatkozásában 4.400 forintos drágulást eredményezne.

A fenti szabályok alapján a Vadászkamara Elnöksége első alkalommal a 2024. március 1-jével kezdődő vadászati évre vonatkozóan áll döntési helyzetben a díjak mértékét illetően. Erről az Elnökség 2023. december 11-én tartott ülésén a jogszabálymódosítás szövegének ismeretében azt az előzetes döntést hozta, hogy amennyiben a törvénymódosítás elfogadásra kerül, úgy a Vadászkamara azzal a javaslattal keresi meg a vadgazdálkodásért felelős minisztert, hogy a vadászjegyek ára ne emelkedjen a következő vadászati évre, míg a vadászati engedélyek vonatkozásában a törvényben meghatározott inflációs értéket érvényesíti a díjban ezer forintos lefelé kerekítéssel.

A fentiek alapján a Vadászkamara továbbra is 25.000 Ft-os vadászjegy, míg 35.000 Ft-os havi és 235.000 Ft-os éves vadászati engedély díjra tesz javaslatot az Agrárminisztérium számára.

A vadászjegyváltásra és -érvényesítésre illetve a vadászati engedély kiváltására vonatkozó, mindenkor aktuális információk elérhetők honlapunkon:

Vadászjegy

Vadászati engedély

Forrás:OMVK