vadaszjegyAz Agrárminisztérium jóváhagyta a Vadászkamara javaslatát, amely szerint a vadászjegy díja változatlan marad a 2024/25-ös vadászati évre. A vadászjegy egész évben kiváltható és érvényesíthető, azonban vadászni csak érvényes vadászjegy birtokában lehet.

Enélkül a vadászati tevékenység szabálysértési vagy büntetőjogi következményekkel jár, illetve vadászati célú lőfegyver sem tartható.

Ahogy arról honlapunkon hírt is adtunk, az Országgyűlés december 12-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett a Vadászkamarai és a Vadgazdálkodási törvényt is módosítja. A változások értelmében, amelyek a Magyar Közlöny december 21-ei, 185. számában jelentek meg, a jövőben a Vadászkamara a vadgazdálkodásért felelős miniszterrel (agrárminiszterrel) történt előzetes egyeztetést követően állapítja meg és teszi közzé a vadászjegy és a külföldiek vadászati engedélyének díját. (Eddig ezen díjakat miniszteri rendelet határozta meg.) További részletek ide kattintva.

Az érvényesítésről

A meglévő vadászjegy kártyánkat továbbra is kétféle módon érvényesíthetjük. Személyesen a Vadászkamara lakóhely szerinti, vármegyei Területi Szervezeteinél az általuk megadott ügyfélszolgálati időben vagy kényelmesebben és gyorsabban online módon.

A személyes érvényesítéssel kapcsolatban információkat az adott Területi Szervezet honlapján találhat, vagy megkeresheti annak munkatásait (elérhetőségek itt).
Az online érvényesítési felületet ide kattintva éri el, egy részletes útmutatót pedig itt talál.
Az online érvényesítés legfeljebb 10 percet vesz igénybe bármely internetkapcsolattal rendelkező számítógéppel, laptoppal, tablettel vagy mobiltelefonnal. Ebben az esetben a fizetés kizárólag bankkártyával lehetséges. Az online érvényesítés során nyilatkozhat a vadász arról is, hogy kéri-e 2024-ben az ingyenesen minden vadásznak járó, vadászkamarai hírlevelet is tartalmazó Nimród Vadászújság megküldését.

Az érvényesítés során fizetendő díjak:

vadászjegy – 25 000 Ft

vadászkamarai tagdíj – 4 000 Ft (attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. életéét, kamarai tagdíjat nem kell fizetnie)

vadászfelelősség- és balesetbiztosítás vadászkamarai váltása esetén – 3000 Ft / fő / év

Egyéb tudnivalók

Az Országos Rendőr-főkapitányság értesítése alapján, amennyiben a rendőrségi ellenőrzések során a vadász érvényes vadászjeggyel nem rendelkezik, lőfegyvertartási engedélyét bevonják.
Az új vadászoknak az első vadászjegy váltása alkalmával, az ifjúsági vadászoknak 18. életévükig, illetve azon vadászoknak, akik egyéni (nem vadászkamarai) biztosítással rendelkeznek, mindenképpen be kell fáradni az illetékes Területi Szervezethez személyes ügyintézés céljából.
A lakcímváltozást már szintén be lehet jelenteni az online felületen, de fontos, hogy a lakcímkártyával megegyező lakóhelyet adjunk meg! Ebben az esetben postai úton új kártya érkezik, ezért is kell az online érvényesítés alkalmával az utolsó lépésnél minden dokumentumot letölteni. Amennyiben ez mégsem sikerül, az illetékes Területi Szervezet segít a pótlásban.
Idén a sportvadászok számára a Vadászévkönyv is a vadászjegyérvényesítéskor érhető el digitális formátumban. (A Vadászévkönyv korábbi számai pdf formátumban letölthetők honlapunkról ide kattintva, itt rövidesen a 2024-es kiadvány is elérhető lesz.)
Az 2024/2025-ös vadászati évre vonatkozó érvényesítési adatok ellenőrzéskor március 1-jétől látszanak a lekérdezési felületen.
Fontos változás, hogy az online lekérdezéskor ezentúl a vadászjegyszámhoz tartozó tagtípust is megjelenítjük a lekérdezés alkalmával, tekintettel arra, hogy tavaly óta már 16 éves kortól letehető a vadászvizsga, és 18 évnél fiatalabbak is válthatnak vadászjegyet. Esetükben lekérdezéskor az is látszik, hogy a vonatkozó szabályoknak megfelelően kizárólag átengedett lőfegyverrel jogosultak egyéni vadászaton részt venni.

Forrás: OMVK / AgroJager