vadhúst esznek a gazdátlan kutyákSoha ennyi kutya nem volt még a barcsi állatmenhelyen. Az állatvédők lassan kitehetnék a „többszörösen megtelt” táblát. Rekordlétszámmal, 95 állattal kezdte meg a novembert a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület menhelye. Ez jelenleg körülbelül a háromszorosa a viktorpusztai telep kapacitásának. Mese azonban nincs: amíg nem változik az emberek állattartási szemlélete, addig valakinek tennie kell azért, hogy ezek a gazdátlan ebek ne kóboroljanak össze-vissza a városban, ne döntsenek fel kukákat néhány falatért éhségükben, és ne aludjanak a szabad ég alatt étlen-szomjan a hamarosan beköszöntő hideg időszakban.

– A menhely nagyjából 35-40 férőhellyel rendelkezik, így látszik, hogy jelenleg két-háromszoros a kihasználtsága – összegez Szujóné Ponyi Andrea állatorvos, az egyesület elnöke. – Egyetlen szerencsénk, hogy sokan támogatnak minket. Továbbra is kapjuk a száraz kenyereket a pékségektől és magánszemélyektől. Legutóbb a vadászok siettek a segítségünkre. Úgy döntöttek, hogy azokat a vadakat – szarvast, őzet, vaddisznót – amelyek emberi fogyasztásra már alkalmatlanok, elhozzák nekünk, és még a feldolgozásban is segítenek.
Mondanom sem kell, szívesen fogadtuk. Nagy kondérokban mindent megfőzünk az állatoknak, de óriási felelősség 95 kutya etetése, ellátása, vakcinázása.

Ezért is tartja nagyon fontos feladatának a civil szervezet a gyermekek tudatos nevelését. Minden évben az októberi Állatok Világnapjához kapcsolódóan készül egy-egy útmutató, egy hónapos programmal a jövő generációja számára.

Idén a felelősségteljes állattartásra helyeződött a hangsúly – nem véletlenül. Ennek jegyében készült egy oktatófilm a barcsi térség általános iskolásai számára, kvízjáték az általános tudnivalókról, illetve egy chipezési akción vehettek részt azok az állattulajdonosok, akik haladva az uniós szellemmel, tartós megjelöléssel igyekeznek elejét venni kedvenceik elkóborlásának, elvesztésének, ezzel pedig az állatmenhelyek szomorú szemű ebeinek létszámcsökkentésének.

Forrás: Sonline