vita a vadkárrólEgy vadvédő kerítést elbontottak az útépítők, s így szabadon bóklászhatnak a szarvasbikák. Helyben hagyták Hódi István erdejét, aki a vadásztársaságtól várja a vadkár megtérítését. A Strázsa-hegyen, Szekszárd és Szálka között, négyhektáros erdeje van Hódi Istvánnak. Nő benne akác és dió, de az állomány zömét a tapasztalt erdész által helyben vetett, tízéves feketedió teszi ki. A gazda úgy számolta, hogy mintegy 140 fa sérült meg az idén; a szarvasbikák tisztítgatták rajtuk agancsukat. Azelőtt is volt vadkár, de nem ennyi.
Most elbontottak egy 600 méteres vadvédő kerítést az autópálya-építők, mert a töltésekhez földet szállító teherautók közlekedését akadályozta. Hódi István nem őket hibáztatja, hanem a vadásztársaságot, mert nem állítottak kicsit odébb egy másik kerítést, és azért is, mert megítélése szerint, túlszaporítják az állományt.
– A közelben van egy gyümölcsösöm is – mondja –, de bele kell törődnöm, hogy fejmagasságig nem enyém a fa. Mindent lelegel a vad. A vadásztársaság az útépítőkre mutogat, de tudtommal azoknak egyetlen szarvasbikájuk sincs.

A Szekszárd-Szálkai Vadásztársaság szakértői véleményt készíttetett, mely szerint 114 ezer forint a vadkár Hódi István erdejében. Szerinte ez nevetségesen alulbecsült összeg. Árajánlatot kért 150 fára egy parképítő cégtől. A fákat darabonként 15 ezerért szállítanák, a pótlás összességében négymillióba kerülne. Tett egy olyan ajánlatot is a vadásztársaságnak, hogy ne fizessenek neki egy fillért sem, hanem állítsák vissza az eredeti állapotot. Pótolják csemetékkel a lecsupaszított, letört fákat! Ez sem vezetett eredményre, a kárszakértő által megállapított pénzt kifizetnék, másra nem hajlandók.
Azt mondják, ha több az igénye, tárgyaljon a fuvarozó céggel.

Hódi István 12 éve irányítja az erdőművelést. Ez idő alatt egyetlen vadászt sem látott a környéken, aki gyérítette volna a kárt okozó vadak számát. Azt mondja, sokakat érint ez a dolog: szőlő-, erdő- és kiskerttulajdonoskat. Ha másképp nem megy, bírósághoz fordul, hogy ne lehessen a kisemberekkel akármit megtenni büntetlenül. Az apró-cseprő károkért senki nem tesz bejelentést, mert annyi az utánjárás, hogy nem éri meg. De ha az ilyen értékes bútoripari alapanyagból még tűzifának se jó korhadék marad, azt nem szabad szó nélkül hagyni szerinte.

Az M6-os sztráda Szekszárd melletti szakaszát építő Colas Hungária Kft. több alvállalkozóval, köztük fuvarozó cégekkel dolgozik. Piry Tamás területi igazgató szerint nem az ő feladatuk e vita megoldása. Az erdő közelében kanyargó úgynevezett beszállító út használatára kértek és kaptak engedélyt a helyi önkormányzattól. A vadak mozgásának, a védőkerítések állagának időszakos felülvizsgálata nem rájuk tartozik.

A vadásztársaság is vétlennek érzi magát. Pálfi János elnök szerint történt egy teljesen korrekt vizsgálat. A szakértő megbecsülte a kárt, ám az erdész több pénzt akar. Kertészeti árajánlatokat lobogtat, holott köztudott, hogy az erdészeti árak ennél lényegesen alacsonyabbak. A korábban tapasztaltaknál nagyobb vadkár akkor keletkezett, amikor az útépítők elbontották a kerítést. Így – az elnök szerint – nem kétséges, hogy kit terhel a felelősség.

A kárt szenvedett erdész 150 fára kért árajánlatot

Kivágott fák tuskóirtása 525.000 Ft
Termőföld szállítása 337.000 Ft
Fekete dió csemete (150 db) 2.250.000 Ft
Karózás, kötözés 180.000 Ft
Öntözés, metszés 35.000 Ft
Növények szállítása 65.000 Ft
Összesen 3.392.000 Ft
Áfa (20%) 678.400 Ft
Mindösszesen 4.070.400 Ft

Forrás: Teol