aranysakalJelentős és egyre nagyobb problémát jelentenek az ukrán-magyar határ melletti települések lakói és a térség vadgazdálkodói számára az ukrán területekről érkező aranysakálok, melyek nagy számban veszettséggel fertőzöttek.


Az információt két vadgazdálkodó is megerősítette a Nimród Vadászújságnak. Szabó József, a csegöldi (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) Szamosmenti Vadásztársaság elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szomszédos vadászterületen ejtettek el aranysakált, melyről a vizsgálatok alapján kiderült, hogy veszett volt. Másoktól is hallott ilyen esetekről, ezért a térségben a vadgazdálkodókat fokozott óvatosságra intette a hatóság. Ezzel együtt az ő területükön még nem találkoztak veszett állattal. Az viszont szerinte jól érzékelhető, hogy a rókák és az aranysakálok száma a korábbiakhoz képest drasztikusan csökkent, valószínűsíthetően a veszettségből eredő elhullások miatt.

Gyújtó Attila, a kömörői Petőfi Vadásztársaság vadászmestere, a fehérgyarmati Ravasz Róka Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke megkeresésünkre azt mondta: Ukrajnában nyilván a háborús helyzet miatt nem jut elegendő idő, energia és figyelem az állategészségügyre, ennek következménye, hogy az aranysakálok körében erősen jelen van a veszettség. A beteg állatokból sok jön át magyar területre és terjeszti tovább a betegséget a háziállatok körében. Tiszakóródon például szarvasmarhában is kimutatták, mely el is pusztult. Idén január végén pedig kóbor macskáról igazolódott be, hogy veszett, az állat elpusztulása előtt emberre támadt.

Azt is elmondta: a vírus jelenlétét az aranysakál több példányában is kimutatták már a környező vadásztársaságok területén. A védekezés hagyományos módja a vakcinázás, csalétkek kihelyezése, a vadgazdálkodók pedig a maguk részéről a gyérítéstől remélnek áttörést, a fertőzés terjedésének lassítását. Tájékoztatása szerint a kormányhivataltól azt az utasítást kapták, hogy a kóbor kutyákat, macskákat, rókákat, aranysakálokat hozzák terítékre és tetemüket csepegésmentes zsákban adják le vizsgálat céljából a kormányhivatalnál.

Forrás: Nimród