van kereslet a bérvadászatraNyugat-Európa továbbra is várja a magyarországi élőnyúl-kivitelt. Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a térség vadásztársaságainak problémát okozna a pénzügyi, gazdasági válság. Ha lesz is probléma, akkor — legalábbis most így látják — azt először majd a jövő tavasszal érezhetik meg.

- Korábban gyakran fogadtunk külföldi bérvadászokat - mondta Magyar László, a jászfelsőszentgyörgyi vadásztársaság vezetője, - Az elmúlt években azonban jórészt csak hazai vadászokat hívunk. Talán ez is az oka annak, hogy a világban tapasztalható pénzügyi folyamatok egyelőre nem érintenek bennünket. Amit már most látunk -
tette hozzá Magyar László —, hogy gazdálkodásunkat inkább a költségek növekedése (takarmány, gázolaj ára) befolyásolhatja negatívan. Az apróvadas vadászat ezen a hétvégén kezdődik nálunk, ennek előkészítése is rendben zajlott.
A vadászat mellett az élőnyúl értékesítés számottevő. Leginkább a francia piaccal van kapcsolatuk, egyelőre azonban semmilyen jel nem utal arra, hogy a szűkülne a kereslet. Hasonló tapasztalatokat szereztek a jászberényiek is. Pesti József, a Lehel Vadásztársaság vadászmestere elmondta, hogy az olasz és a francia megrendelők számára értékesítik a befogott élő nyulakat, de itt sem érezhető, hogy gyengülne a kereslet. - A külföldi bérvadászok az apróvadas időszakban kevésbé jellemzőek, az őzbakvadászatok pedig rendben zajlottak. Amennyiben hatása lesz a válságnak a vadgazdálkodásra, az maximum jövő tavasszal lehet érzékelhető.
- Szerencsére folyamatos az érdeklődés a hazai vadászatokra - állapította meg dr. Mosonyi Sándor, a megyei vadászati szövetkezet elnöke. - Sőt, az elmúlt hetekben azt is tapasztalhattuk, hogy a korábbi években a hazánktól elpártolt és valamivel olcsóbb romániai bérvadászatokat választó külföldiek is visszatérnek. Általában az a jellemző, hogy inkább kifizetik a magasabb árat, de a jobb minőséget választják. Azt a réteget, amely külföldről jár vadászni hazánkba, szerintem a későbbiekben sem befolyásolja számottevő mértékben a pénzügyi világot sújtó válság. 

Apróvadas szezon
A szeptemberben indult apróvadas szezonban, a fácán- és a nyúlvadászatokra jellemzően, inkább a hazai vadászok érkeznek a térségbe. A külföldieket leginkább az őzbakkilövés vonzotta. November végén, december elején a legintenzívebb az élőnyúl-kivitel is. A francia és olasz piacok megrendeléseit egyelőre nem befolyásolja a pénzügyi válság.

Forrás: Új Néplap