kárpátaljai erdőírtásAz utóbbi években Kárpátalján tömegesen irtották az erdőket, amivel mérhetetlen kárt okoztak a természetnek. Szakértők, tudósok állítják, hogy az utóbbi évek árvizei, földcsuszamlásai az erdőkben folyó rablógazdálkodás eredményei. Csak az ilosvai járásban 73 fűrésztelep működött, 14-et már bezártak közülük. A fűrésztelepek tulajdonosainak megfelelő engedélyekkel, okmányokkal kell rendelkezni, vállalkozásukat annak rendje és módja szerint állami nyilvántartásba kell venni, rendszeresen fizetni az adót, minden esetben megfelelő okmányokkal igazolni a fűrészáru eredetét, stb. Sok fűrésztelep-tulajdonos azonban igyekszik megkerülni ezeket a szabályokat, a legtöbb esetben az ellenőrök nem találják őket a helyszínen. Kiderült például, hogy egyes fűrésztelepek éjszaka működnek, nappal egy lelket sem lehet találni közelükben.

Kenézpatakon (Csornij Potyik), Végmártonkán (Krajnya Martinka), Nagyábránkán (Lokity), Oláhcsertészen (Pidhirne), Kisábránkán (Szmologovica) az ellenőrök számos hiányosságot, szabálysértést fedeztek fel, öt fűrésztelepet azonnal bezártak.
Dolhán a rendőrök három faárut szállító tehergépkocsit állítottak meg, vezetőiknél semmilyen fuvarokmány nem volt.
De nem csak fűrészárun igyekeznek meggazdagodni az ügyeskedők. Nagy keresletnek örvendenek a Kárpátalján kitermelt építőanyagok, az andezit, a terméskő is. Az ilosvai járásban a közlekedésrendészet ellenőrei egy terméskővel megrakott KAMAZ tehergépkocsit állítottak meg, a sofőr nem tudott magyarázatot adni arra, honnan ered rakománya. Ugyanezen a napon ebben a járásban még két terméskővel megrakott tehergépkocsit kísértek be a járási rendőrkapitányságra.

Forrás: Kárpátinfo