őrizetbe veszik a fatolvajokatHúszezer forintnál kevesebbet érő szállítmány miatt is rács mögé lehet kerülni. Amikor csak a törvény lehetőséget ad rá, szabálysértési őrizetbe veszik a Fejér megyében tetten ért fatolvajokat, a bíróság pedig gyorsított eljárásban dönt további sorsukról. Statisztikák szerint az őrizetbe vételnek és az elzárásnak nagyobb visszatartó ereje van a behajthatatlan pénzbírságnál.

Egy nyolc éve született törvényi kiegészítés lehetővé teszi, hogy egyes szabálysértésnek minősülő esetekben a rendőrök őrizetbe vehessék, a bíróság pedig elzárással büntesse a vétkeseket. Ilyen a tiltott kéjelgés, a járművezetéstől eltiltás ideje alatti vezetés vagy az önkényes beköltözés. Ide tartoznak azok a lopások, amelyek értéke a húszezer forintos szabálysértési értékhatár alatt van, ha az mezőn vagy erdőgazdaságilag hasznosított földön lévő terményre, termékre, haszonállatra, vagy az ott elhelyezett felszerelésre, eszközre irányul. A kisebb mennyiséggel tetten ért fatolvajokat azonban ha el is csípi, gyakran legfeljebb feljelenti a rendőrség. Érvként sokszor halljuk, hogy a talicskán, biciklin szállított mennyiség értéke nem éri el a szabálysértési értékhatárt.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az egyre szaporodó lopások miatt az idén úgy döntött, hogy következetesen alkalmazza a gyorsított bírósági eljárást megelőző szabálysértési őrizetet. A járőrök mérlegelik az adott eseteket; például néhány darab fával hazafelé tartó várandós nőt nem zárnak be, de legtöbbször kattan a bilincs a tolvajok kezén. Lasancz Zoltán Fejér megyei rendőrfőkapitány-helyettes kérdésünkre leszögezte: az őrizetbe vételnek és a néhány napos elzárásnak sokkal nagyobb visszatartó ereje van a feljelentésnél és a legfeljebb 150 ezer forintos pénzbüntetésnél, ami legtöbbször behajthatatlan. Az őrizet maximum 72 óráig tarthat, és a lehető leghamarabb bíróságra kerül az ügy, ahol a tolvaj és lefoglalt eszközeinek, rakományának sorsáról is dönt a testület. Vasárnap például egy Vajta külterületén lévő erdőben értek tetten két helybéli férfit, akik kézifűrésszel irtották az akácost. A nagyjából 250 kilogramm fát nem sikerült elvinniük, három nap elzárást kaptak. Előtte Sárosd mellett kaptak el öt mázsa fát lefűrészelő helybélit, akik szintén őrizetbe kerültek. A rendőrség erdészekkel, vadászokkal, erdőgondnokokkal, mezőőrökkel, polgárőrökkel együtt járja a veszélyeztetett területeket. Fokozottan ellenőrzi az erdőket a borsodi rendőrség is, pár hete krosszmotorokat is használnak. Dobi Tamás, a megyei főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre hangsúlyozta: ahol a törvényi feltételek adottak, őrizetbe veszik a szabálysértőket. Főként akkor járnak el így, ha visszaeső vagy az igazoltatásnak ellenszegülő elkövetőkről van szó. A helybéliek is egyre többször tesznek bejelentést a lopásokról, így sikerült tetten érni tolvajokat nemrég kétszer is Encsen - fűzte hozzá a sajtóreferens. A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság elkötelezett a gyorsított eljárások alkalmazása mellett, mert statisztikailag igazolható az őrizetbe vétel és az azt követő gyors szankcionálás pozitív hatása. Alacsonyabb a visszaesők száma, mint a feljelentettek közt. Szabolcs-Szatmár megyében, Újfehértó közelében szerdán értek tetten 880 kilogramm lopott nyárfával egy 28 és egy 36 éves férfit, akiket őrizetbe vettek. Akárcsak azokat a kukoricatolvajokat, akiket a bíróság csütörtökön ítélt tizenöt, illetve húsz nap elzárásra.

A bíró dönt.
A szabálysértési őrizetbe vett személyt nyomban szabadon kell bocsátani, ha annak maximális ideje alatt a bíróság a gyorsított eljárást nem folytatta le, vagy nem szabott ki elzárást A hatályos szabálysértési kódex a fa- és terménylopáson kívül elzárással büntetheti az önkényes beköltözést, a rendzavarást, a garázdaságot, a tiltott kéjelgést, a veszélyes fenyegetést, a járművezetéstől eltiltás tartama alatti járművezetés szabálysértését. Ennek kiszabásáról már első fokon is a bíróságok döntenek, nem a szabálysértési hatóságok. Az elzárás mindig vagylagos, a bíró a pénzbüntetést is választhatja.

Forrás: Magyar Nemzet