vadveszélyA biztonságos közlekedés érdekében az úgynevezett őszi-téli átállásból adódó feladatokra, valamint a vadveszélyre hívták fel a figyelmet tegnap a lenti rendőrkapitányság munkatársai. Az akcióhoz a helyi erdészet dolgozói is csatlakoztak.

Járműre szerelhető vadriasztó sípot kaptak ajándékba azok a gépkocsivezetők, akiknél hiányosságot nem észleltek az ellenőrzést végző rendőrök. A tegnapi akció célja amúgy is a figyelemfelkeltés volt.

- A rendőrség egyik kiemelt feladata a közlekedés biztonságának elősegítése - mondta Soós Szabolcs főhadnagy, a lenti kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. - Ennek érdekében a megelőzés fontosságára hívjuk fel a járművezetők figyelmét. Elsődlegesen az őszi, téli átállásból adódó feladatokat ismertetjük velük, de ellenőrzünk is. Vizsgáljuk az abroncsok állapotát, a világítóberendezéseket, valamint az ablakmosót.

Az osztályvezető hozzátette: Magyarországon ugyan nem kötelező a téli gumi használata, de ajánlatos azzal felszerelni a gépjárműveket, hiszen hét Celsius-fok alatti hőmérsékleten csak az biztosítja a megfelelő tapadást, így a fékút jelentősen csökken. A főhadnagy szerint a nagyobb igénybevétel miatt ajánlatos gyakrabban vizsgálni az ablaktörlő lapát állapotát, illetve gondoskodni az ablakmosó tartály folyamatos feltöltéséről, de célszerű jégkaparót is elhelyezni az autóban.

Figyelemfelhívás az őszi-téli veszélyekre és teendőkre.

Az akció során a vadveszélyre is figyelmeztettek a rendőrök, hiszen különösen a 75-ös úton találkozni gyakran szarvassal, őzzel, vaddisznóval. A lenti kapitányság illetékességi területén a tavalyi évhez viszonyítva mintegy tíz százalékkal nőtt a vadbalesetek száma. Volt közöttük olyan is, amely súlyos sérüléssel járt.

A figyelemfelkeltő akcióhoz csatlakozott a lenti erdészet is, amelynek igazgatóhelyettese, Gróf András elmondta: ahol tábla figyelmeztet a fokozott vadveszélyre, ott valóban érdemes jobban ügyelni. A vad jelenlétét éjszaka a reflektor fényében megcsillanó szem is jelezheti, illetve abban az esetben, ha egy állat átszalad előttünk, érdemes megállni, mert azt gyakran követi több is. Baleset esetén a rendőrséget kell értesíteni, illetve jegyzőkönyvet kell felvenni. A kárt - hacsak be nem bizonyosodik a szabálytalanság - a két veszélyes üzem találkozása miatt mindkét félnek saját magának kell viselnie.

A figyelemfelkeltő akcióval párhuzamosan a rendőrök továbbra is fokozottan ügyelnek a kerékpárosok láthatóságára, azaz a világító berendezések és lakott területen kívül a sárga mellények használatára. Ugyancsak fókuszba kerültek a kijelölt gyalogátkelőhelyek, valamint a tehergépjárművek.

Forrás: Zalai Hírlap